zabrinjavajuće

Kako prepoznati simptome moždanog udara

Foto: HZJZ
Psihologinja Aleksandra Mindoljević i glumac Željko Vukmirica (u sredini), koji su preboljeli moždani udar, s liječnicima. Na slici sasvim desno dr. Hrvoje Jurlina, liječnik obiteljske medicine koji je moždani udar doživio s 39 godina
moždani udar
27.10.2018.
u 17:23
Učinkovitije je brzo pozvati hitnu pomoć, a ne voziti osobu pogođenu udarom u bolnicu svojim autom jer u bolnici već čekaju spremni timovi, kaže neurolog dr. Hrvoje Budinčević
Pogledaj originalni članak

Probudila sam se i osjetila da mi je jedna strana oduzeta i da ne mogu govoriti. Pokušavajući ustati, pala sam na pod. Sat vremena provela sam na podu pokušavajući dohvatiti kvaku. Čekala sam... kraj – ispričala je psihologinja Aleksandra Mindoljević Drakulić svoje iskustvo moždanog udara otprije 13 mjeseci. Spasio ju je sin brzo dozvavši pomoć. To je bilo presudno da se nakon tri mjeseca oporavka mogla vratiti na posao.

Svjesnost o rizicima

– Nisam se htjela uživljavati u ulogu bolesnika, ali borba još traje – navela je nekadašnja popularna TV voditeljica, svojim iskustvom podržavši kampanju o moždanom udaru “Pobijedi vrijeme # spasi mozak”. Ovom kampanjom Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara i HZJZ nastoje podići svijest o tom drugom vodećem uzroku smrti u Hrvatskoj, čimbenicima rizika, mogućnostima prevencije, simptomima i ranom prepoznavanju, odgovarajućem i pravovremenom liječenju te rehabilitaciji.

moždani udar

U Hrvatskoj svakih sat i 20 minuta netko umre od moždanog udara, a prvi je na popisu uzroka invalidnosti. Oduzeto lice, utrnulost dijela tijela i poremećaj govora – tri su znaka koja upućuju na moždani udar.

– Moždani udar je globalna epidemija koja ugrožava živote, zdravlje i kvalitetu života, ali ga je moguće i spriječiti i liječiti. Drugi je vodeći uzrok smrti u svijetu i u Hrvatskoj, gdje je 2017. umrlo 6147 osoba, odnosno 11,5% svih umrlih. Godišnje se od posljedica moždanog udara liječi između 12.000 i 13.000 osoba – navela je epidemiologinja dr. Maja Silobrčić Radić iz HZJZ-a.

– Kampanjom “Pobijedi vrijeme # Spasi mozak“ cilj nam je ukazati na važnost ranog prepoznavanja i liječenja moždanog udara kako bi se spriječio ili umanjio stupanj onesposobljenosti. Liječenjem u specijaliziranim jedinicama za moždani udar povećavamo dobar ishod za 14 posto, primjenom sistemske trombolize za 30 posto, a mehaničke trombektomije i do 50 posto – kazao je neurolog dr. Hrvoje Budinčević, predsjednik Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara.

Nikamo bez češnjaka i jabuke

Objasnio je i kako je učinkovitije brzo pozvati hitnu pomoć, a ne voziti osobu pogođenu udarom u bolnicu svojim automobilom. Jave li hitnjaci da dovoze osobu s moždanim, u bolnici već čeka specijalni tim spreman za prihvat pacijenta, dok bi se opisivanjem simptoma na prijamnom šalteru gubilo dragocjeno vrijeme, a ovdje su zaista minute važne.

Moždani je u 85 posto slučajeva uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom, a tada se oštećenje mozga i invaliditet mogu umanjiti ili spriječiti trombolizom i mehaničkom trombektomijom. Tromboliza se može primijeniti unutar tri do četiri i pol sata, a mehanička trombektomija unutar šest sati od početka simptoma moždanog udara. Učinkovitost je veća što se ranije primijene.

Glumac Željko Vukmirica također je doživio moždani udar i oporavio se. Za razliku od Aleksandre Mindoljević, koja nije imala rizične faktore, on kaže da je sam uvelike pridonio udaru svojim neurednim načinom života.

– Davao sam prednost poslu. Umjesto doručka, ručka i večere uvijek u isto vrijeme, imao sam jedan preobilni obrok u dva ujutro. Ne volim naknadnu pamet, ali činjenica je da sam pogrešno tretirao svoje tijelo. Moja je poruka: ako ikako možete, probajte držati do sebe – kazao je Vukmirica, koji je nakon bolesti drastično promijenio način prehrane i tako skinuo 30 kilograma, a češnjak i jabuku, koje je i ponio sa sobom, ističe kao ključne namirnice.

Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CA
cavecanem
18:02 27.10.2018.

Simptome moždanog udara, nema “od”, nepismeni ste večernjakovci. Kako vam nije neugodno raditi svoj posao a ne znati jezik od kojeg živite?