Plava riba

Kad jednom kušate ovo jelo od srdela, više se nećete vraćati receptu po kojem ste ih dosad pripremali

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Kad jednom kušate ovo jelo od srdela, više se nećete vraćati receptu po kojem ste ih dosad pripremali
25.03.2022.
u 06:15
Crikveničke rupice tradicionalni su kvarnerski recept nastao u ribarskim obiteljima. Ovako su žene spremale užinu ribarima prije nego što bi oni odlazili na more. Jelo je sačuvalo svoju popularnost, redovito se priprema na pučkim svečanostima, ali i na obiteljskim druženjima.
Pogledaj originalni članak

Plava riba jedan je od stupova mediteranske prehrane, a srdela čvrsto drži poziciju na samom vrhu popularnosti kad je riječ o ovoj obitelji visokovrijednih namirnica.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Crikveničke rupice

Sastojci:

1 kg sitnih srdelica

1 vezica peršina

4 režnja češnjaka

kukuruzno brašno

pšenično oštro brašno

sol

papar

ulje za prženje

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Prvo očistite srdelice (ili zamolite u ribarnici da vam ih očiste, sretno s tim!), odstranite glave, operite ih i ocijedite. Nasjeckajte peršin i češnjak pa ih pomiješajte s paprom. Sad na otvoreni dlan složite tri-četiri ribe, pospite ih mješavinom češnjaka, papra i peršina pa pospite s obje vrste brašna. Pokrijte istim brojem srdelica, ponovo pospite brašnom i stiskom šake sve spojite u jednu cjelinu. Tako spojene srdele zajedno pržite u većoj količini vrućeg ulja pa ocijedite na kuhinjskom papiru. Rupice poslužite uz blitvu s krumpirom, priloge od kuhanog povrća ili uz svježu sezonsku salatu s malo domaćeg kruha sa strane.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

LA
lajh1985
12:06 25.03.2022.

Kad jednom probate srdelu odmah cete se htjeti vratit svinjetini koliko je to losa riba