U novom simpatičnom street foodu na zagrebačkoj Ozaljskoj ulici pronašli smo novo jelo koje nas je zaista oduševilo. Inače smo oprezni kad je riječ o prvim dojmovima, pogotovo što se tiče roštilja, kojih je u metropoli doista obilje, ali Street Meat Special doista
jest nešto drugo i drugačije. Otvorio ga je Josip Ćibarić, a radi se o jednom od lokala kakvih je u Zagrebu uvijek bilo i oduvijek su omiljeni jer nude jednostavne i jeftine, ali i zaista kvalitetne zalogaje. Takva, doista povijesna mjesta s pravom bi se mogla nazvati purgerskim mini bistroima, a upravo to palo nam je na pamet kada smo ugledali Street Meat.
O vizualnom identitetu se očito dugo razmišljalo pa je jako uočljiv mada u Ozaljskoj ne nedostaje prostora ovakvog formata. Ćibarić je vrlo mlad, s iskustvom u popularnoj BIR Craft pivovari i pivnici, koja i dalje slovi kao jedan od najprofitabilnijih restorana u Zagrebu, ponajprije zbog odličnog, drukčijeg roštilja. I u svojem obiteljskom ugostiteljstvu nudi koncept sličan kao i BIR, mahom poznate komade od mesa iz domaćeg uzgoja, ali bez naglašene ponude pića. Od alkohola tu je jedino standardno odlični Zlatni medo, ostalo su sokovi. Dakle, samo roštiljski street food.
Nećemo odmah na Street Meat Special, da ne biste zaobišli jela koja se cijenom trenutačno ubrajaju u možda i najbolju ponudu u gradu. Ćevapi u formatu banjolučkih – četiri pločice u lepinji, normativ 300 grama, od junetine iz domaćeg, uzgoja koštaju 8,5 eura. Za ovu cijenu već je problem pronaći ‘desetku’ i u kvartovskim lokalima koji nude ćevape, a ovdje dobijete i više nego odlično ispečene ćevape te lepinju bez suvišne masnoće i malo luka. Zaista izvrsno. Ćevapi sa sirom, u istoj količini, koštaju 9,30 eura. Pločice su ostale spojene, pečene su i stavljene u brioche u kojem se nalaze kajmak-krema i hrskavi luk, dok sa strane dobijete malo kiselog luka. Odlično jelo koje se ipak, suprotno našoj bojazni, uredno jede, ne ispada ništa, zato što je i meso kompaktno.
Pljeskavica stoji 9,90 eura, s njom ide ukiseljeni chilli, luk i pola lepinje, a onda dolaze nešto drukčija jela s roštilja. Među njima je nešto što smo nekada jako voljeli jesti, a na to smo posve zaboravili – pljeskavica u lepinji. Pljeska raširena na površinu lepinje opet je odlično ispečena pa za 10,50 eura dobijete komad hrane koji je od burgera sličnog volumena jeftiniji barem dva, ako ne i tri eura.
Iznad ulaza u Street Meat stoji natpis ‘roštilj na ugljen’. Prvo što nam je palo na pamet jest – pa gdje ovdje stane roštilj!? Pogrešno,
u kuhinji se nalazi kopa peć na drveni ugljen. Riječ je zapravo o kombinaciji roštilja i peći u čijoj unutrašnjosti kontrolirano sagorijeva ugljen, čime se sprečava nastanak plamena pa meso ne zagori iako je pečenje brzo. U lokalu se lagano osjeti da negdje ima dima, ali vatre nema nigdje, osim u peći. Tako pripremljeno meso doista je odlično, mekano, bez gareži ili viška dima, dopušta različite razine ispečenosti. Tako kvalitetan uređaj omogućuje da se dobro ispeku i podatnije vrste mesa poput piletine pa ćete ovdje naći i panko piceka, odnosno pileći filet u panko mrvicama s malo Cezar salate, domaćim kiselim krastavcima i limunom, a tu su još i jednostavna grill piletina te pileća salata s hrskavim mesom. Ali i jela poput ćevap sendviča.
I onda zvijezda dana – Streat Meat Special. Broj ugostiteljskih objekata koji nude kebab u Zagrebu raste, nije nam odbojno to jelo koje je u metropoli valjda oduvijek. Riječ je o poštenom zalogaju za malo novca. To zna i Ćibarić, no da to ne bi bio tek još jedan kebab, odlučio je napraviti svoju varijantu. Mljevena junetina pomiješana s crvenom paprikom raširi se po tortilji, na to se stavi još jedna tortilja s još junetine pa na to još jedan sloj i onda još jedan. Dobili smo – tortilja tortu od junetine. No kada se ona pravilno razreže i stavi na štapiće, dobijemo nevjerojatno ukusnu varijantu koja podsjeća na kebab. I to na kebab kako on u svojoj osnovnoj
formi i izgleda, kao kvalitetno meso posloženo na špicu. S tri štapića dolazi ozbiljna porcija dobro prženog pommes fritesa, ukiseljeni chilli, malo salate, umak na bazi ajvara. I to košta 12,90 eura. Meso sa štapića mekano je, sočno, s prostorom da ga gurnete prema pikantnome ili prema slanijemu. Da je ovo kućica na Adventu, usudimo se reći da bi to bio jedan od hitova. Sjajna ideja zbog koje se stvarno vrijedi zaputiti u Ozaljsku.