Foto: Borna Filic/PIXSELL
Meka za kupače je svakako Lopar, koji ima ukupno – 22 pješčane plaže, a tu je plivati naučio i sam Marko, kasnije Sveti Marko, odnosno San Marino, osnivač tog grada. Živopisna su imena plaža – Ciganka, Sahara, Stolac. Njih je svojedobno CNN proglasio najpoželjnijom nudističkom destinacijom. Tu nema utjecaja čovjeka. A to je ono što tražimo od godišnjeg odmora. Barem neki. Da se maknu od svega. Rab to i te kako ima.
Odmor, zabava, susretljivi domaćini i dobra hrana, privlačno za turiste

Joseph nam se vraća već 50 godina, ima čovjek za to razlog

31. 07. 2018. u 22:45 0
– Nekad u ovoj uvali nije bilo ničega. Samo priroda. Naš je predak, prapradjed mog sina, radio godinama kao kopač zlata u SAD–u

Restoran do kojeg se može samo brodom. Ekskluzivno, zar ne? Srećom, danas se može i cestom... Zemlju je ovdje, na mjestu gdje ničega nije bilo, kupio čovjek s novcem, koji je zaradio njegov otac – kopajući zlato u SAD–u.

TURISTIČKA PATROLA: OPATIJA Idem Yugom u Australiju, čuo sam da imaju lijepe plaže

Sve dovezli na magarcu
– Nekad u ovoj uvali nije bilo ničega. Samo priroda. Naš je predak, prapradjed mog sina, radio godinama kao kopač zlata u SAD–u. Poslije je njegov sin Frane otvorio mali restoran, nudio se pršut i sir, male ribice. Sad ima i velikih! Pa su ga naslijedili unuci Klaudijo i moj suprug Kristian, pa je danas stasala četvrta generacija – Kristofor i Adrijan – kaže Katarina Kurelić.

– Svi smo tu Kurelići – veselo će.
Vodi restoran zajedno s Klaudijem:
– Sve što se tu gradilo, dovezli su naši djedovi i bake na magarcu – veli on.
– Deda Frane mene je kao klinca ovdje u uvali naučio hvatati ribu. I tad nije bilo elektronike. Ravnao si se po pozicijama, bacio bi mrežu, pa pamtio gdje si je ostavio.

Novalja Turiste na otoku dočekuje političar na benzinskoj crpki

Zapamtio bi po tome da se na tom mjestu preklapaju linije, recimo nekog brda na kopnu, kamena tu na obali, drveta sa strane. I pronašli bi mreže usred mora, bez problema!

Priča na ovom mjestu ima i te kako.
– Joseph nam dolazi već 50 godina! Bio je prvi put 1968. godine, i to kao klinac. Bilo je to doba kad je na Rab vozio drveni trajekt, na koji su stala tek četiri automobila. Danas, dolazi i dalje. Mnogo je takvih priča, da su se djeca ovdje puzala po podu, učila hodati, a danas dolaze ljudi sa svojom djecom. No, Joseph je poseban.

konoba: Nono I baka Luce je prije sto godina jednako radila rižoto od sipe

Tako se može svaku večer
Koliko je rekord po pojedenim jastozima?
– Tri komada! Imamo gosta koji samo to jede, ništa drugo. Ni salatu. Eto, bila je tu na terasi i bivša supruga Donalda Trumpa, Ivana... – govore ovdje.

Lako za Trumpove, ionako ih je previše po medijima, okrenimo se – stolu.
Janjetina na ražnju, hobotnica ispod peke, zubaci, orade, škarpine, kovači, rakovi... Za večeru – njoki sa škampima i pršutom, 90 kuna, te jadranske lignje na domaći način, 100 kuna.

RABSKA FJERA Rabljani i gosti uživali u 14. stoljeću

A kakva je hrana? Ako se Joseph vraća već 50 godina na isto mjesto, vjerojatno čovjek ima razlog...

OCJENE

IZBOR I KVALITETA JELA (DO MAKS. 50 BODOVA): 47
IZBOR I KVALITETA PIĆA (DO MAKS. 15 BODOVA): 14
POSLUGA I LJUBAZNOST (DO MAKS. 10 bodova): 10
DOJMOVI I PROSTOR (DO MAKS. 20 bodova): 17
UKUPNOST PONUDE (DO MAKS. 5 BODOVA): 4

UKUPNO: 92

>> Pogledajte i galeriju fotografija 'Korčula'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".