RAB

Joseph nam se vraća već 50 godina, ima čovjek za to razlog

Foto: Borna Filic/PIXSELL
31.07.2018.
u 22:45
– Nekad u ovoj uvali nije bilo ničega. Samo priroda. Naš je predak, prapradjed mog sina, radio godinama kao kopač zlata u SAD–u
Pogledaj originalni članak

Restoran do kojeg se može samo brodom. Ekskluzivno, zar ne? Srećom, danas se može i cestom... Zemlju je ovdje, na mjestu gdje ničega nije bilo, kupio čovjek s novcem, koji je zaradio njegov otac – kopajući zlato u SAD–u.

Sve dovezli na magarcu
– Nekad u ovoj uvali nije bilo ničega. Samo priroda. Naš je predak, prapradjed mog sina, radio godinama kao kopač zlata u SAD–u. Poslije je njegov sin Frane otvorio mali restoran, nudio se pršut i sir, male ribice. Sad ima i velikih! Pa su ga naslijedili unuci Klaudijo i moj suprug Kristian, pa je danas stasala četvrta generacija – Kristofor i Adrijan – kaže Katarina Kurelić.

– Svi smo tu Kurelići – veselo će.
Vodi restoran zajedno s Klaudijem:
– Sve što se tu gradilo, dovezli su naši djedovi i bake na magarcu – veli on.
– Deda Frane mene je kao klinca ovdje u uvali naučio hvatati ribu. I tad nije bilo elektronike. Ravnao si se po pozicijama, bacio bi mrežu, pa pamtio gdje si je ostavio.

Zapamtio bi po tome da se na tom mjestu preklapaju linije, recimo nekog brda na kopnu, kamena tu na obali, drveta sa strane. I pronašli bi mreže usred mora, bez problema!

Priča na ovom mjestu ima i te kako.
– Joseph nam dolazi već 50 godina! Bio je prvi put 1968. godine, i to kao klinac. Bilo je to doba kad je na Rab vozio drveni trajekt, na koji su stala tek četiri automobila. Danas, dolazi i dalje. Mnogo je takvih priča, da su se djeca ovdje puzala po podu, učila hodati, a danas dolaze ljudi sa svojom djecom. No, Joseph je poseban.

Tako se može svaku večer
Koliko je rekord po pojedenim jastozima?
– Tri komada! Imamo gosta koji samo to jede, ništa drugo. Ni salatu. Eto, bila je tu na terasi i bivša supruga Donalda Trumpa, Ivana... – govore ovdje.

Lako za Trumpove, ionako ih je previše po medijima, okrenimo se – stolu.
Janjetina na ražnju, hobotnica ispod peke, zubaci, orade, škarpine, kovači, rakovi... Za večeru – njoki sa škampima i pršutom, 90 kuna, te jadranske lignje na domaći način, 100 kuna.

A kakva je hrana? Ako se Joseph vraća već 50 godina na isto mjesto, vjerojatno čovjek ima razlog...

OCJENE

IZBOR I KVALITETA JELA (DO MAKS. 50 BODOVA): 47
IZBOR I KVALITETA PIĆA (DO MAKS. 15 BODOVA): 14
POSLUGA I LJUBAZNOST (DO MAKS. 10 bodova): 10
DOJMOVI I PROSTOR (DO MAKS. 20 bodova): 17
UKUPNOST PONUDE (DO MAKS. 5 BODOVA): 4

UKUPNO: 92

>> Pogledajte i galeriju fotografija 'Korčula'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.