savjeti stručnjaka

Jeste li već izvadili svoje zimske veste? Evo kako ih je najbolje prati, da se ne unište

Foto: shutterstock
Jeste li već izvadili svoje zimske veste? Evo kako ih je najbolje prati, da se ne unište
28.09.2022.
u 10:30
Zbog načina na koji se šavovi spajaju u niz petlji, pletene su veste osjetljive na pranje pa pripazite, kažu stručnjaci.
Pogledaj originalni članak

Bilo da su od vune, kašmira ili čak od pamuka, veste se u pranju mogu skupiti ili razvući, zbog čega je nekoliko stručnjaka za HuffPost podijelilo savjete i preporuke za njihovo pranje:

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati...

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

Etiketa

- Zbog načina na koji se šavovi spajaju kao niz petlji, pleteni su džemperi su osjetljivi na pranje - kaže Alexandra Wojenski, stručnjakinja za održivo čišćenje iz Grove Collaborative. "U usporedbi s tkanim materijalom, pletene petlje su često labavije i lakše se mogu rastegnuti, a kako biste to spriječili, prvi korak treba biti pregled oznake za njegu - mali komad tkanine sa simbolima.

"Vuna, viskoza, rajon i angora se zbog skupljanja moraju čistiti na suho, a neke se veste od merino vune i većina džempera od kašmira mogu prati ručno i sušiti na zraku, dok se većina pamučnog pletiva može prati i sušiti strojno. Ipak, ako ste u nedoumici, odnesite je u kemijsku čistionicu, posebno ako na etiketi piše "samo kemijsko čišćenje".

“U protivnom riskirate izbljeđivanje boje, skupljanje, oštećenje, istezanje i mnoge druge probleme”, rekla je Sanda Chun, vlasnica i suosnivačica tvrtke Sanda’s Cleaners.

Ručno pranje

Ručno pranje nježniji je način pranja od perilice za rublje, ali postoji nekoliko stvari koje morate imati na umu za najbolje rezultate.

Prije svega, nemojte koristiti obični deterdžent. “Deterdžent nije dobar za prirodna vlakna. Trebali biste koristiti sapun ili posebno sredstvo za pranje vune,” rekao je Patric Richardson, poznat kao The Laundry Evangelist. Pozniak također preporučuje korištenje deterdženta koji je posebno formuliran za pletiva.

"Umiješajte sapun u vodu i zatim stavite u džempere, tapkajući ih tako da budu potopljeni." Nakon što su potopljeni, pulovere ostavite u vodi do 15 minuta, a svakih nekoliko minuta promiješajte vodu rukama".

Produžite vrijeme između pranja

Koliko god bili nježni, pranje džempera neizbježno će uzrokovati trošenje materijala. Dakle, ako se nadate produljiti životni vijek svog omiljenog pletiva, perite ga samo kada je baš potrebno, a ako vaš džemper treba osvježiti između pranja, Richardson preporučuje da ga poprskate votkom. "Ubija sve mirise i odmah se suši", rekao je.

Kako uštedjeti struju i vodu pri pranju rublja?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.