UNIKATNA ARHITEKTURA

Jedinstvena zajednica u Danskoj: Nalaze se blizini glavnog grada, a potiču druženje i bliskost

Foto: Instagram/henry do
Jedinstvena zajednica u Danskoj: Nalaze se blizini glavnog grada, a potiču druženje i bliskost
31.10.2019.
u 16:51
Unikatan način urbanog planiranja rezultirao je savršeno projektiranim gradićem.
Pogledaj originalni članak

Na svijetu postoji puno urbanih prostora koji su tako jedinstveno planirani da ljude ostavljaju bez riječi. Jedno od takvih čarobnih mjesta je Brøndby Haveby ili Brøndby Garden City. Smješten u blizini Kopenhagena, u Danskoj, ovaj „vrtni grad“ mjesto je mnogih vrtova u zajednici koji su poznati po svojim jedinstvenim kružnim uređenjima.

Arhitekt ovog prostora nije slučajno odabrao ovakav oblik. Ideja iza ovih krugova je jednostavna: povećati socijalnu interakciju među onima koji tu stanuju.

Jedinstvenost ovog prostora vidio je i fotograf Henry Do koji na fotografije objavio na svojem Instagramu, a skladni domovi tako su ubrzo postali viralni. Nalaze su u neposrednoj blizini Kopenhagena, a u svojoj zelenoj idili uzgajaju i vlastito povrće. Ova zajednica potiče bavljenje raznim hobijima, a poljoprivreda je samo jedan od njih. 

Ideja o 'vrtnom gradu' odobrena je 1964. godine, kada je općina Brøndby pristala da se na tom području izgrade kuće i vrtovi koji bi ponovno zbližili ljude i podsjetili ih na to koliko su važni dobrosusjedski odnosi.

Iako su kuće razdvojene velikim dvorištima, kružni oblik i dalje osigurava blisku i ugodnu blizinu stanovnika.

Pogledajte priču kestenjara s Cvjetnog trga:

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MA
MarkoMaras
00:12 01.11.2019.

Da je novinar pročitao engleske tekstove koje je uvrstio u članak, vidio bi da to nije "gradić" nego skupina kleti s vrtovima, koje uopće nisu namijenjene za život nego samo za dolazak preko vikenda. Dapače, zakonom je zabranjeno u njima živjeti preko zime.

Avatar Luring
Luring
21:53 31.10.2019.

Bueno!

Avatar pendreck
pendreck
07:44 01.11.2019.

Super ideja!!! Uzorito