Domaći specijaliteti

Jačmik i batuda izazov za originalnu gastropriču

Foto: ''
'trabakul_014'
Foto: ''
'trabakul_006'
Foto: ''
'trabakul_001'
06.09.2013.
u 08:50
E, zbog takvih poslastica vrijedi posjetiti Trabakul, iz tanjura kušati stare nonine recepte.
Pogledaj originalni članak

Na ulazu vas dočekuje prelijepa djevojka Milka Brozičević u originalnoj crikveničkoj narodnoj nošnji. Već je to siguran znak da ulazite u lokal s posebnom ponudom.

Neodoljivi detalji

Doista, gotovo u samom centru Crikvenice, na elitnom Strossmayerovu šetalištu, konoba je Trabakul u kojoj je i sada, na izmaku ljeta, bilo teško navečer dobiti stol. Razlog su atraktivno uređena terasa sa 100 mjesta, s pravom malom brodicom u sredini na kojoj je obiteljski nadimak Kopanjina, unutrašnjost, izaziva neodoljiv osmijeh zbog starinskih gaća koje se suše na konopima, ali najvažniji je izvrsna, izvorno domaća lokalna kuhinja. Drugdje samo brancini, odmrznuti gavuni i lignje...

Jeste li uopće čuli za jačmik, batudu, crikvenički brodet?

E, zbog takvih poslastica vrijedi posjetiti Trabakul, iz tanjura kušati stare nonine recepte. Vlasnik Neno Ivančić počeo je voditi lokal u vlastitoj kući prije 26 godina, a kad su mu bile 22 godine i od male gostionice stvorio jedan od najboljih restorana u toj regiji u kojem je osam ljudi zaposleno.

Konobu je otvorio 2007. godine, a za takav koncept odlučio se jer je uvidio da turističkoj Crikvenici nedostaje ponuda izvornih, starih jela.

Lokalni kuhar

Pa su tako u jelovniku batuda, jačmik (ječam s grahom i ribljim brodetom), tuna Kotor (u umaku od povrća s palentom), plata miješanih predjela – slani inćuni, ovčji sir, salata od hobotnice, sir s tartufima i domaćim pršutom, šurlice sa škampima, grdobina u umaku od prošeka, a može se naručiti i rupice, crikvenički specijalitet od sitne plave ribe pečene spojene, s kukuruznim brašnom, peršinom i češnjakom. Za desert – svakako crikveničke palačinke s višnjama i smokvama. Spomenimo i pristojnu vinsku kartu.

Osim bakinih kuharica, za jelovnik je zaslužan glavni kuhar Marko Ćiković, lokalni dečko koji radi šest godina, a majka mu je profesorica kuharstva u ugostiteljskoj školi u Senju. Ivančić nastoji rabiti što više domaćih namirnica, ima stalne dobavljače (iz Ogulina, Otočca...) i ribare.

>>Sušene rajčice, ljetno sunce, aroma i miris sačuvani u finom ulju

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.