ZANIMLJIVO

Istraživanje pokazuje: Idealno bi bilo raditi tek jedan dan u tjednu!

Foto: Getty Images
U uredu
Foto: Getty Images
U uredu
19.06.2019.
u 20:13
Ispitanike su pitali za probleme poput anksioznosti, samopouzdanja i nesanice, te koliko je rad povezan s njima
Pogledaj originalni članak

Raditi samo jedan dan u tjednu vam daje sve mentalne i fizičke zdravstvene koristi kao i kada radite puno radno vrijeme. Rad koji se sastoji od samo osam sati u tjednu optimalan je za našu dobobit jer smanjuje rizik od narušavanja mentalnog zdravlja za trećinu kod prosječne osobe, piše Daily Mail.

Istraživači su napravili panel istraživanje kako bi ispitali koliko su promjene u radnim satima povezane s mentalnim zdravljem i zadovoljstvom. Istraživanje je obuhvatilo podatke i uzorak koji se sastoji od oko 70.000 stanovnika u Velikoj Britaniji između 2009. i 2018. godine. Ispitanike su pitali za probleme poput anksioznosti, samopouzdanja i nesanice, te koliko je rad povezan s njima.

- Znamo da je nezaposlenost često povezana s ljudskom dobrobiti te negativno utječe na identitet, status i sveukupnu svrhovitost. No sada smo došli na ideju da ispitamo koliko je plaćenog rada potrebno kako bi se izvukla najveća moguća psihofizička korist. I rezultati su iznenađujući, te pokazuju da je riječ tek o osam sati tjedno.

U sljedećih nekoliko desetljeća, ljudsku snagu bi mogla zamijeniti umjetna inteligencija i roboti. Ako ne bude bilo dovoljno posla za sve, morat ćemo razmisliti o trenutnim normama. To uključuje redistribuciju radnih sati, tako da svatko može iscrpiti najveće psihofizičke benefite od svojeg posla - kazali su istraživači.

- Konstantno raditi pod velikim stresom, zahtjevima, nesigurnim plaćama može biti loše za čovjekovo mentalno zdravlje jednako kao i nezaposlenost. Ovo istraživanje ukazuje na nužnost nove raspodjele radnih sati koja će tako biti od velike koristi za našu dobrobit - kazao je dr. Jed Boardman.

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.