istraživanje

Irski med jeftiniji je od manuka meda, a ima više antioksidansa?

Foto: Thinkstock
med
Foto: Thinkstock
Med
Foto: GettyImages
05.09.2018.
u 07:02
Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala u našem organizmu i čuvaju stanice od oštećenja, potpomažu učinkovitu borbu protiv raznih upala u organizmu i čuvaju ljudsko zdravlje.
Pogledaj originalni članak

Manuka med smatra se najzdravijim medom na svijetu zbog svojih blagotvornih svojstava na ljudsko zdravlje, posebice zbog količine antioksidansa koje sadrži te antibakterijskih, antimikrobnih, antivirusnih, protuupalnih, antimikotičkih i antitumorskih svojstava. No, čini se kako bi ga s trona najzdravijeg mogao zbaciti - irski med.

Istraživanje provedeno u suradnji s s Dublin City University i Trinity College Dublin, pokazalo je da je irski med na razini s manuka medom. Neki uzorci, od ukupno 131, prikupljeni s cijelog područja zemlje sadrže čak i veću količinu antioksidansa, navodi se u zaključcima.

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala u našem organizmu i čuvaju stanice od oštećenja, potpomažu učinkovitu borbu protiv raznih upala u organizmu i čuvaju ljudsko zdravlje. 

Pokazalo se da med pčela koje prikupljaju pelud s irskih plantaža vrijeska sadrži najviše količine antioksidansa od svih testiranih uzoraka, čak više nego i sam manuka med. ( op. a manuka je biljka koja raste na Novom Zelandu) 

Također, znaimljiv je zaključak da cvjetni med od "urbanih" pčela sadrži više antioksidansa od meda pčela s ruralnih područja, navodi se. Profesorica Jane Stout s Trinity Collegea u Dublinu, pojasnila je da je vjerojatno uzrok tome što na urbanom području Irske ima više različitih cvjetnih vrsta nego na ruralnim područjima. 

Tamniji med u prosjeku ima više antioksidansa nego svijetli, navodi se, no ipak med s vrijeskom prednjači u količinama antioksidansa u odnosu na ostale vrste meda, zaključuje se. 

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

 

 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AU
austrougarskigeneral
10:17 05.09.2018.

nisam probao kad probam znat ću.