Što uzrokuje smrad?

Imate neugodan zadah, a zubi su vam zdravi? Ovo su mogući razlozi

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
zadah
Foto: Thinkstock
Slanina
Foto: Thinkstock
Bol u prsima, žgaravica, bol, muškarac
Foto: Thinkstock
Dijeta i mršavljenje
Foto: Thinkstock
Jutarnja glavobolja
Foto: Thinkstock
Piletina
18.02.2018.
u 12:50
Pogledaj originalni članak

Loš zadah nitko ne želi imati, a ako nemate pokvarene zube, problem je vjerojatno u onome što (ne) jedete ili pak u vašem zdravstvenom stanju.

Ako nikako ne možete odgonetnuti zbog čega vam se širi neugodan miris iz usta, ovo su neki od mogućih razloga.

Na katogenoj ste dijeti – Ketogena dijeta temelji se na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masti. Ako uživate u jajima i prženoj slanini, a ne jedete kruh i tjesteninu, ne čudite se neugodnom zadahu.

Imate refluks kiseline – Imate žgaravicu i boli vas želudac? Sigurno vam se izlijeva želučana kiselina zbog koje možete imati poprilično neugodan miris iz usta. Zadah možete biti i znak čireva na želudcu, dijabetesa, otkazivanja bubrega, bolesti jetre...

Ne jedete dovoljno – Sigurno već znate da gladovanje može dovesti do promjene raspoloženja, no ono može utjecati i na vaš zadah. Ako duže vrijeme ne jedete ništa, prestaje se proizvoditi slina zbog čega usta postaju suha pa odmah imaju loš miris. Unutar suhih usta lakše se stvaraju bakterije jer nema sline koja ih kontrolira. Zbog toga pijte dovoljno vode i uvijek uz sebe imate nešto zdravo da prigrizete.

Neprestane glavobolje – Ako imate glavobolju, možete primijetiti da u ustima imate onaj metalni okus. Ako uz to imate začepljen nos, teže dišete ili imate vrućicu, moguće je da imate infekciju sinusa koja uzrokuje loš zadah. Infekcija sinusa često je uzrok jakih glavobolja pa provjerite s liječnikom svoje zdravstveno stanje.

Poleo dijeta – Kao i katogena dijeta, i poleo dijeta zahtjeva da drastično smanjite ugljikohidrate. No, ona se fokusira na povećanom unosu proteina umjesto masti. Nažalost, pretjerani unos proteina može uzrokovati jako loš zadah. Zbog toga vam ponekad iz usta može smrdjeti po ribi ili čak urinu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

AR
aris2
13:17 18.02.2018.

A, pušenje, najgori moguci smrad nije ni spomenut

AR
aris2
13:35 18.02.2018.

Ako zadrzavate prdenje, plinovi mogu krenuti u kontra smjeru, uz kruljenje zeluca, i rezultirati smrdljivim podrigom. Meni se dogodilo kad sam htio biti pristojan pred djevojkom, a onda mi se podrignulo pri bliskom kontaktu. Nevjerojatno ali istinito.

MA
Marcone
13:20 18.02.2018.

Bravo sve samo ne najcesci razlog.Jezik je u 95% slucajeva razlog.Cistiti sa cetkicom i to je to. Pozdrav.