Oprezno

Imate kućne ljubimce? Obavezno ih zaštitite od božićnih ukrasa, evo kako

Foto: Shutterstock
Imate kućne ljubimce? Obavezno ih zaštitite od božićnih ukrasa, evo kako
21.12.2020.
u 07:00
Neki od ukrasa mogu im uzrokovati ozbiljne probavne smetnje.
Pogledaj originalni članak

Kućni ljubimci, posebno mačke, nerijetko se igraju s ukrasima, sruše nešto s božićnog drvca ili se zapetljaju u lampicama - veterinari upozoravaju da su neki od ukrasa jako štetni i da bi kućne ljubimce trebalo zaštititi od istih tijekom blagdana, prenosi New York Times.

Kako tvrde, imela je posebno štetna za životinje ako je pojedu jer može dovesti do raznih probavnih smetnji i problema. S druge strane, božićna zvijezda nije toliko toksična, ali i nju bi trebalo maknuti.

"Najbolje bi bilo da svi vaši ukrasi budu izvan dosega vaših ljubimaca", rekao je dr. Douglas Kratt, predsjednik Američkog veterinarskog medicinskog udruženja.

Uz ovaj trik lampice vam se više nikada neće zapetljati, a i izgledat će bolje! 

Ako niste sigurni je li nešto štetno za vašeg ljubimca, prije donošenja biljaka, ukrasa, mirisa ili blagdanskih poslastica, pregledajte popis stvari koje imaju otrovne spojeve za vaše ljubimce. Umjetno drveće i vijenci izvrsni su jer će bez mirisa rjeđe privući pažnju pasa i mačaka, zaključuju stručnjaci.

Jedna stvar na koju upozoravaju da je vrlo štetna je umjetni snijeg u spreju koji ljudi koriste za ukrašavanje drvca ili vijenaca.

Crno božićno drvce već neko vrijeme je hit, pogledajte kako izgleda:

Foto: Instagram
CRno umjetno drvce
Foto: Instagram
CRno umjetno drvce
Foto: Instagram
CRno umjetno drvce
Foto: Instagram
CRno umjetno drvce
Foto: Instagram
CRno umjetno drvce
Foto: Instagram
CRno umjetno drvce
Foto: Instagram
CRno umjetno drvce
Foto: Instagram
CRno umjetno drvce

Integracija Roma

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH: Ostvarenjem plemenitih ciljeva u području ljudskih prava i prava manjina, doprinosimo boljem društvu

Jedan od ključnih projekata koje Ured trenutačno provodi je „Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I“, koji ima za cilj povećati broj mladih Roma i Romkinja u obrazovnom sustavu. O tom i drugim važnim projektima ključnog Vladinog stručnog tijela za unaprjeđenje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, razgovarali smo s ravnateljem g. Alenom Tahirijem.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
17:39 21.12.2020.

prije bi moj macak skakao prema kuglicama haha