jedite pametno

I Frankie će potvrditi: Čokolada prva snižava rizik od moždanog

Foto: pixsell
I Frankie će potvrditi: Čokolada prva snižava rizik od moždanog
07.12.2012.
u 10:33
Osim što je nedavno istraživanje pokazalo da ljudi teško uočavaju simptome čak i lakšeg moždanog udara, dobar dio njih ne zna što se u tom trenutku događa s organizmom, te da se za to može kriviti i loša prehrana...
Pogledaj originalni članak

Iako ima samo 27 godina poznati glumac iz serije Malcom u sredini, Frankie Munitz, pretrpio je prošli petak mini-moždani udar, također poznat i kao prolazni ishemijski napad. Protočnost krvi tada je na nekoliko trenutaka zaustavljena, no ipak takav napad ne uzrokuje smrt ili oduzetost kao pravi moždani udar. Simptomi mini udara mogu trajati i do jednog dana, iako su često prolazni u samo nekoliko sati.

Zaustavljanje protoka krvi u mozgu može uzrokovati ugrušak krvi, ozljeda krvnih žila ili njihovo sužavanje. Faktori rizika su dijabetes, visoki kolesterol, dob iznad 55 godina, već pretrpljeni moždani udar ili obiteljska povijest bolesti.

Uslijed svih ovih faktora stručnjaci smatraju da se bolest može spriječiti pravilnom prehranom, piše Huffingtonpost. Najkorisnije namirnice su:

1. Čokolada. Jedna švedska studija pokazala je da je jedenje čokolade povezano s manjim rizikom od moždanog udara kod muškaraca. Studija koja je uključivala 37.103 muškaraca pokazala je da su muškarci koji su jeli najviše čokolade u 10 godina imali 17 posto manji rizik od moždanog udara, u usporedbi s onima koji nisu uopće konzumirali čokoladu.

2. Cjelovite žitarice. Konzumiranje puno cjelovitih žitarica dobro je za žene koje žele spriječiti moždani udar. Rezultati američke studije pokazali su da one koje su jele dvije ili tri šnite cjelovitog integralnog kruha dnevno imale su 30 do 40 posto niži rizik od moždanog.

3. Citrusi. Antioksidansi koji se nalaze u agrumima mogu donijeti manji rizik od moždanog udara u žena, navodi se u studiji provedenoj ove godine na 70.000 žena. Istraživači sa Harvard Medical School otkrili su da žene koje su konzumirale najviše flavonoida u razdoblju od 14 godina su imale 19 posto manji rizik od moždanog udara.

4. Antioksidansi. Pomažu da se smanji broj krvnih ugrušaka. Njima je bogato voće, povrće i cjelovite žitarice. Žene koje su u jednoj studiji štitile organizam antioksidansima, imale su 17 posto manji rizik od moždanog udara, a žene s poviješću bolesti srca čak 57 posto manji rizik od mini-udara.

5. Niskomasni mliječni proizvodi. Odrasli koji su konzumirali niskomasne mliječne proizvode tijekom 10 godina imali su 12 posto manji rizik od moždanog udara. Znanstvenici tvrde da je D-vitamin iz mliječnih proizvoda blagotvoran zbog utjecaja na krvni tlak. 

6. Magnezij. Hrana bogata magnezijem kao što su grah, orašasti plodovi i cjelovite žitarice povezuju se s niskim rizikom od moždanog udara. Preporuka stručnjaka je konzumacija oko 100 miligrama magnezija dnevno.

7. Riba. Dovoljno je ribu jesti nekoliko puta tjedno jer i rizik od moždanog udara može se smanjiti, posebno zbog bogatstva ribe omega-3 masnim kiselinama.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.