Higijena

I četkicu za zube treba redovito čistiti i dezinficirati, a evo i kako

Foto: shutterstock
I četkicu za zube treba redovito čistiti i dezinficirati, a evo i kako
22.06.2020.
u 07:00
Ako je pravilno održavate, spremate i čuvate smanjujete rizik od zdravstvenih problema koje inače mogu uzrokovati bakterije s četkice za zube.
Pogledaj originalni članak

U ustima živi najviše bakterija, a one se prenose na četkicu za zube, logično. Osim njih, na četkicu se talože i bakterije iz kupaonice koje mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme, pa bi je trebalo redovito čistiti. 

Insider donosi upute kako spriječiti širenje klica i kako je pravilno očistiti.

Operite ruke prije i nakon pranja zuba
Najmanje 20 sekundi perite ruke sa sapunom prije i nakon što dodirnete četkicu za zube jer one prenose najviše bakterija.

Riješite se kukaca u domu uz ove trikove:

Ispravno ju i pravilno čuvajte
S vodom iz slavine, nakon svake upotrebe, dobro isperite četkicu kako biste uklonili čestice hrane, zubnu pastu i ostale prljavštine. Nakon ispiranja čuvajte ju u uspravnom položaju i ostavite da se dobro osuši na zraku. Izbjegavajte pospremanje više četkica u isti držač ili ladicu. Najbolje je da četkice ne stupe u kontakt jedne s drugima, jer se klice mogu i tako širiti.

Dezinficirajte četkicu za zube
Ako vam je slučajno pala na pod ili se jednostavno želite dodatno zaštiti, dezinficirajte četkicu. Hidrogen peroksid učinkovito je dezinfekcijsko sredstvo koje može uništiti i deaktivirati širok spektar mikroorganizama. Antiseptičko sredstvo za ispiranje usta sadrži različite aktivne sastojke, poput alkohola, mentola i eukaliptola, koji mogu ubiti sve bakterije. Možete koristiti i prirodnije sastojke poput bijelog octa.

Kupite novu na vrijeme
Svaka tri do četiri mjeseca trebalo bi baciti staru i početi koristiti novu četkicu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.