Obračun s debljinom

Hrvati zbog idealne tjelesne težine često ugrožavaju zdravlje

Foto: 'Photoshop'
Hrvati zbog idealne tjelesne težine često ugrožavaju zdravlje
01.10.2010.
u 18:32
Najalarmantnija je činjenica da smo zbog postizanja željene težine spremni narušiti zdravlje dugotrajnim i strogim dijetama bez nadzora liječnika ili nutricionista.
Pogledaj originalni članak

Posljednjih godinu dana sa svih smo strana bombardirani epidemijom debljine. Prvo nas je Svjetska zdravstvena organizacija stavila na šesto mjesto najdebljih nacija u svijetu, zatim je vlada, preplašena tim podacima, iznjedrila Akcijski plan za borbu s pretilošću, zbog alarmantnog podatka da sve više djece pati od viška kilograma, a čak pet posto hrvatskih mališana ima indeks mase koji premašuje 30, što znači da su opasno ogrezli u pretilost. Vođena željom da dozna koliko se Hrvati zapravo zamaraju tim podacima, koliko su im težina, ali i izgled bitni u svakodnevnom životu, te koliko često se podvrgavaju dijetama, profesorica Ivana Grbavac u suradnji s portalom Ordinacija hr. provela je istraživanje na 700 Hrvatica i Hrvata koje je iznjedrilo šokantne podatke.

Mladi najnezadovoljniji

Najalarmantnija je činjenica da smo zbog postizanja željene težine spremni narušiti zdravlje dugotrajnim i strogim dijetama bez nadzora liječnika ili nutricionista (47 posto ispitanika, savjetujući se o vrsti i dugotrajnosti dijete isključivo s - internetom (71 posto). Zabrinjavajuća je i činjenica, da unatoč velikoj stopi pretilih, u prosjeku pola života provedemo na dijeti.

– Analizirajući podatke shvatila sam da su većina naših sugrađana žrtve jo-jo efekta. Nekom dijetom, koju provode na vlastitu ruku, dođu do željene težine, ali tada se vrate starim navikama i ponovo nakupe višak. Takav obrazac objasnio bi činjenicu da je čak 38 posto ispitanika na dijeti bilo više od deset puta – objašnjava Ivana Grbavac te zaključuje:

– Zabrinuo me i podatak da je toliko mladih ljudi (34 posto) u dobi od 20 do 29 godina nezadovoljno svojim izgledom (44 posto) upravo zbog prekomjerne težine. Naime, očekivan bi rezultat bio da nezadovoljstvo vlastitim tijelom raste s godinama.

Tjelovježba izbor polovice

Istraživanje je pokazalo da su gotovo svi ispitanici spremni koristiti razne preparate za mršavljenje, a da nisu svjesni i negativnih posljedica za organizam, a rijetkost nisu ni kratkotrajne stroge dijete za kojima poseže 20 posto Hrvata.

No, ipak nije sve tako crno jer se Hrvati kad žele izgubiti masne naslage osim na dijete oslanjaju i na tjelovježbu.

– Ohrabrujuće je što 53 posto ispitanika mršavi uz pomoć pojačanih fizičkih aktivnosti, jer je riječ o najzdravijoj i najučinkovitijoj metodi – kaže profesorica Grbavac uz digresiju:

– Ipak, prilično je poražavajuće što najviše informacija o “dotjerivanju” tijela tražimo na internetu, dok liječnike gotovo nitko i ne “zarezuje” kada su u pitanju dijete.

Zaključak koji se iz ovog istraživanja nameće kao logičan jest da su prekomjerni kilogrami osobni demoni gotovo polovice Hrvata, a s njima se, u pravilu obračunavaju sami, bez ikakve stručne pomoći, s internetom kao jedinim savjetnikom u borbi sa smrtnim neprijateljem - vagom.

ŽESTOKA BORBA IZNAD CRNOG MORA

VIDEO Ukrajina naoružala svoje dronove pa ušla u bitku s ruskim helikopterom: 'Mnogi su mislili da je ovo nemoguće'

Na snimci se vidi ukrajinski dron kako spretno manevrira kako bi izbjegao napade ruskog jurišnog helikoptera. Ipak, naposljetku, dron usporava i zaustavlja se prije nego što ga zahvati nova paljba. Zapali se, a zatim eksplodira. Ovaj prizor označava prvi put da je primijećena ukrajinska pomorska bespilotna letjelica naoružana protuzračnim projektilom, što je znak brze evolucije u strategiji obrane Ukrajine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
18:45 01.10.2010.

. 100 kg, to je moja idealna

SF
sflajpan
05:19 02.10.2010.

Liječnike ne zanima ni kad si bolestan, a o mršavljenju i dijetama da ne pričamo...