Hrvati suzdržani u kupnji unatoč blagdanskoj groznici i sniženjima

Foto: Matija Habljak
Hrvati suzdržani u kupnji unatoč blagdanskoj groznici i sniženjima
11.12.2009.
u 08:53
Tek četvrtina građana očekuje gospodarski boljitak u sljedećoj godini. Muškarci su nešto optimističniji od žena: 28 posto muškaraca misli da će iduća godina biti bolja, naspram 22 posto žena.
Pogledaj originalni članak

"Bombardiranje" popustima i akcijama, čak i dosad neviđenim u pojedinim segmentima trgovine, ipak nije probudilo hrvatske građane iz recesijskog straha i nagnalo na veću potrošnju i blagdansku kupnju.

Nakon niza negativnih mjeseci uzrokovanih neradnom nedjeljom i gospodarskom krizom, trgovci se nadaju da će u predblagdanskom razdoblju uspjeti nadoknaditi gubitke,  no prema istraživanju agencije Hendal i portala "Ja trgovac" kupci poprilično suzdržano i racionalno troše.

U kupnju božićnih darova planira se uputiti 63 posto građana, i to više muškaraca (68 posto) nego žena (59 posto). Oni stariji od 45 godina u manjoj mjeri planiraju kupnju darova nego mlađi. Očito je da s porastom visine osobnog dohotka raste i vjerojatnost kupnje božićnih darova.

Kako bi se potaknulo potrošnju, i banke su u prosincu snizile kamate za kredite, no tek manji broj građana planira se zadužiti zbog kupnje darova, njih 13 posto.

Rezultati pokazuju da će se mlađi ispitanici (između 15 i 24 godine) u većoj mjeri zaduživati nego što će to činiti oni stariji. Istraživanje također pokazuje da tek sedam posto građana planira božićnu kupnju obaviti u inozemstvu.

Nakon najavljene suzdržane i racionalne božićne potrošnje slijedi sezona skijanja i zimovanja no temeljem istraživanja samo 7 posto građana planira sličnu aktivnost.

Mlađi od 15 do 24 godine (19 posto da, 81 posto ne) u većoj mjeri planiraju ići na skijanje, oni između 25 i 34 te 35 i 44 godine u manjoj mjeri (u obje dobne skupine 8 posto da, 92 posto ne),  između 45 i 54 u još manjoj mjeri (5 posto da, 95 posto ne) dok oni stariji od 54 godine u vrlo maloj mjeri planiraju putovati na skijanje ili zimovanje (manje od dva posto da).

Istraživanje pokazuje suzdržanost i po pitanju očekivanja za sljedeću godinu. Tek četvrtina građana očekuje gospodarski boljitak u sljedećoj godini. Muškarci su nešto optimističniji od žena: 28 posto muškaraca misli da će iduća godina biti bolja, naspram 22 posto žena.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
09:56 11.12.2009.

Blagdanska groznica... građanima RH je jedna druga groznica na pameti a to je ona financijska, i kako da se ljudi vesele i kupuju kad su u dugovima do grla ? A i večernji naravno žalostan što nema reklama za božićna sniženja pa nagovara sirotinju da idu kupovat.....

OB
-obrisani-
09:26 11.12.2009.

a kaj bi trebali kupovati ona s..nja kaj im se nude u hrv trgovinama

OB
-obrisani-
09:50 11.12.2009.

Evo ja dolazim za 11 dana u lijepu nasu i obecajem da cu kupovat i drukcije trosit lovu :-). Nadam se cim vecim akcijama i nizim cijenama. Kriza ovdje kod nas prolazi, lokomotive vec vuku iz recesijskog blata...