nije dobro

Evo što se događa vašem tijelu kada jedete 'fast food'

Foto: Ilustracija DPA/PIXSELL
hamburger
Foto: Thinkstock
Hamburger
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Fast food
21.11.2015.
u 19:05
Masti u fast foodu su zasićene masne kiseline koje će povećat razinu kolesterola u krvi što može uzrokovati veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali za sobom vuče i veći rizik za obolijevanje od neke vrste raka.
Pogledaj originalni članak

"Fast food" sadrži velike količine ugljikohidrata, šećera, masti i natrija te "praznih kalorija". 

Ova jela obiluju kalorijama, a siromašna su hranjivim nutritivnim vrijednostima. Ipak ih volimo. Pizza, hamburger, prženi krumpirići i slična jela mnogima će biti prvi izbor kada stisne glad, a njihova dostupnost na gotovo svakom koraku mami da ne tražite dalje. 

Ipak, ove vrste jela bismo trebali birati rjeđe jer konzumacija ove kalorične, a nutritivno vrlo siromašne hrane, može se negativno odraziti na naše zdravlje. 

Evo što se može dogoditi u relativno kratkom razdoblju ako pretežito jedete "fast food". 

Veći rizik od pretilosti

Ako ne jedete uravnoteženo i vaša prehrana se pretežno sastoji od "brze hrane" velika je vjerojatnost da ćete "zaraditi" masne naslage na trbuhu koje ćete teško moći eliminirati, a na "dobrom" ste putu da postanete pretili što sa sobom donosi niz kroničnih bolesti, upozorava Jim White, vlasnik Fitness & Nutrition Studios.

Ipak gladujete...

...gledano s nutritivne strane. Pojeli ste obrok, izgubili ste osjećaj gladi, ali vaše tijelo nije dobilo potrebne sastojke. I ono "gladuje" jer je  dobilo dosta "praznih kalorija". Ako se dugotrajno hranite na ovaj način, vaše tijelo neće moći neometano obavoljati sve funkcije.

 "Vaše tijelo je opskrbljeno s dosta kalorija, ali kroz ovakve obroke ne dobiva ono što mu je potrebno, tvrdi Amy Shapiro, osnivačica  Real Nutrition NYC.

Veći rizik od raka i srčanih oboljenja

Masti u fast foodu su zasićene masne kiseline koje će povećat razinu kolesterola u krvi što može uzrokovati veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali za sobom vuče i veći rizik za obolijevanje od neke vrste raka. 

Kognitivne funkcije i sposobnost pamćenja slabe

Zasićene masti, osim negativnog utjecaja na srce, imaju negativan utjecaj i na rad mozga, tvrdi liječnica Marisa Moore. 

Uzrokuje zatvor

Brza hrana tijelu ne pruža dovoljno vlakana koja su nam potrebna za neometan metabolizam, a koja se pretežito nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama. Nedostatak vlakana u prehrani može uzrokovati konstipaciju. 

Uzrokuje akne

Ne, nije čokolada glavni krivac za akne koje su vam se pojavile na koži. Ako konzumirate dosta "fast fooda" tu potražite razlog. 

"Udar" na bubrege

Natrij može uzrokovati visoki krvni tlak. KAo imate problema sa srcem ili bubrezima, previše soli može uzrokovati  opasno nakupljanje tekućine  i stvoriti veći rizik za nastajanje bubrežnih kamenaca, bolesti bubrega i raka želuca. 

>>'Moj obrok ima samo pet pravila: on je jednostavan, jeftin, brzo pripremljen, ukusan i - drugačiji'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Dobronamjerna_osoba
Dobronamjerna_osoba
20:49 21.11.2015.

Fast food je zlo od hrane navodno.

TH
than
02:18 24.11.2015.

Ionako to ne jedem... Mada treba biti iskren i napisati da jednom u 14 dana to i nije problem....

DE
dejo60
06:35 22.11.2015.

Što vam je hrana skrivila da ju svako malo napadate? Nema te namirnice za koju nije posalo za je loša.