napravite reda u kuhinji

Provjerite koliko dugo namirnice mogu stajati otvorene

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Provjerite koliko dugo namirnice mogu stajati otvorene
26.02.2015.
u 17:30
Kikiriki otvoren smije stajati najviše mjesec dana, nakon čega razvija opasne gljivice Aspergillus flavus koje proizvode jedan od najopasnijih otrova koji pak prouzročuje rak jetre
Pogledaj originalni članak

Kada ste zadnji put napravili reda u svojoj ostavi s namirnicama?

Možda je vrijeme da to sad učinite. Imate li u ostavi možda otvorenu vrećicu kikirikija koju ste načeli prije dva mjeseca, ali niste cijelu mogli pojesti?

Ako ste se sada sjetili kikirikija kojeg ste prije dva mjeseca sakrili sami od sebe, bacite ga.

Kikiriki otvoren smije stajati najviše mjesec dana, nakon čega razvija opasne gljivice Aspergillus flavus koje proizvode jedan od najopasnijih otrova koji pak uzrokuje rak jetre.

Stoga, ako vam je ostalo kikirikija, radije ga podijelite s nekim ili pojedite u roku od nekoliko dana, a kada ga se opet zaželite, kupite si novi.

Osim kikirikija, sve namirnice imaju svoj rok trajanja i iako često mislimo kako, primjerice, tjestenina može stajati otvorena godinama, to nije tako.

U nastavku saznajte koliko dugo pojedine namirnice možete držati otvorenima te kada je vrijeme da ih bacite.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

PK
puši kurac
18:09 26.02.2015.

zanimljivo, med pronađen u grobnicama po egiptu je još dobar a danas nam prodaju med koji traje 6 mjeseci

Avatar marijaterezija2
marijaterezija2
18:11 26.02.2015.

Nije mi ovo jasno lijepo napisano ali kikiriki se u dućanima kupuje otvoreni (rinfuzo) u ljusci ili očiščeni paze li oni? Kako mi odrediti što je dobro??? Kad ni cjenu dobro ne vidimo a kamoli što drugo.

Avatar jwayne
jwayne
18:01 26.02.2015.

kakav loš članak .. što znači držat brašno otvorenim? brašno dolazi u prozračnim papirnatim vrećicama?! na medu piše rok upotrebe 2 godine al nakon otvaranja se treba pojesti u 6 tjedana?! što čaj gubi nakon tri mjeseca izvan celofana? možda ono malo vode?