Teorije zavjere

Umjetni zaslađivači nisu opasni za ljudski organizam

Foto: Thinkstock
Umjetni zaslađivači nisu opasni za ljudski organizam
11.12.2013.
u 17:00
Aspartam, sastojak koji se na deklaraciji zaslađivača pojavljuje pod imenom E951, ne ugrožava ljudsko zdravlje u propisanim količinama koje se nalaze u umjetnim zaslađivačima, navodi EFSA.
Pogledaj originalni članak

Umjetni zaslađivači sigurni su i ne sadrže nikakve štetne supstancije koje bi mogle ugroziti naše zdravlje, priopćili su europski stručnjaci za kontrolu hrane. Iz EFSA-e (European Food Safety Authority) iznijeli su rezultate svojih istraživanja koja bi trebala biti gotova do 2020. godine, a koja je zatražila Europska komisija, piše BBC.

Aspartam, sastojak koji se na deklaraciji zaslađivača pojavljuje pod imenom E951, ne ugrožava ljudsko zdravlje u propisanim količinama koje se nalaze u umjetnim zaslađivačima, navodi EFSA. Preporuka je da se tijekom dana u organizam ne unosi više od 40 mg po kilogramu tjelesne težine.

Zaslađivači s aspartamom jedna su od najvećih teorija zavjere u kojima su se prenosile informacije da umjetni zaslađivači uzrokuju mnoge probleme u ponašanju kod djece pa sve do nastanka raka i oštećenja jetara. Sve te teorije sada padaju u vodu nakon što su činjenice utvrđene znanstvenim istraživanjem – izjavila je Catherine Collins iz St George's Hospital.

>>Znate li što je stevija?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Aristarh
Aristarh
17:23 11.12.2013.

Istina je uvijek negdje između. Trgovačko proizvođački lobi je često navuče na jednu stranu. Jedno je sigurno; organizam čulom okusa siganlizira gušteraći da dolazi nešto slatko u želudac. Gušterača onda luči inzulin i on onda besposlen, zbunjeno u organizmu radi stvari koje mu nisu poznate iz evolucije. Višak inzulina u organizmu je uzrok tihe upale - temelja svih kroničnih bolesti.

Avatar fidelio
fidelio
08:27 12.12.2013.

"Iznijeli su rezultate istraživanja... koja bi trebala biti gotova do 2020..." Što dalje istraživati, ako već imaš rezultate? Ako trebaš još istraživati, što iznosiš rezultate?