Vrijeme pripreme: 30 minuta

Dok traju rasprave o školskoj prehrani vi svom đaku pripremite dobro poznatu juhicu s novim aromama

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot
Dok traju rasprave o školskoj prehrani vi svom đaku pripremite dobro poznatu juhicu s novim aromama
12.01.2023.
u 08:44
Djeca imaju svoju viziju što vole i što ne vole, a mi smo tu da ih ne slušamo bez pogovora, već da ih – ako drugačije ne ide – u početku maštovitim kombinacijama naučimo na konzumiranje namirnica koje ni u snu ne bi probali, a kasnije to samo od sebe sjedne na mjesto. Dijete smije imati nekoliko namirnica koje ne voli, ali njegova prehrana ne smije se svesti na pizzu i hrenovke jer je ono tako odlučilo.
Pogledaj originalni članak

Osnovne škole imaju tako bijedan budžet za prehranu djece da se to vidi na kvaliteti ponuđenih obroka koji su ponovo postali predmet brojnih rasprava, ali ti obroci barem postoje, kakvi god bili. Osim toga, u osnovnu školu dijete ide u susjedstvu pa, ako pošteno doručkuje kod kuće, može u školi izdržati s bananom i jabukom, naravno pod uvjetom da ga kod kuće čeka gotov ručak koji će biti još kvalitetniji i nutritivno bogatiji ponudite li uz glavno jelo i ovu finu juhu Tatjane Miletić. Kombinacija slatkastog okusa mrkve prošaranog ljutinom curryja i sve na kraju obogaćeno kokosovim mlijekom i solju aromatiziranom narančom daje vrlo neobičnu notu ovoj juhi koja može biti dobar početak za upoznavanje djeteta s novim aromama i začinima. Za pripremu je potrebno 30 minuta vašeg vremena, a može se jesti i u toploj i u hladnoj varijanti. Da biste je učinili primamljivijom svome školarcu ubacite na vrh nekoliko hrskavih krutona!

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Krem juha od mrkve

Sastojci:

3 mrkve

1 crveni luk

1 komad celera

20 ml maslinova ulja

1 l vode

2 žlice curry začina ili manje po želji

1 žličica soli aromatizirane narančom

1 žličica sjeckanog češnjaka

sol, papar

100 ml kokosova vrhnja

Priprema:

Na laganoj vatri na maslinovu ulju propržite curry, češnjak i aromatiziranu sol, oko 30 sekundi. Dodajte krupno sjeckani luk, mrkvu i celer. Pirjajte 10 minuta, potom dodajte vodu i kuhajte dok povrće ne omekša – oko 30 minuta. Sve sastojke izblendajte štapnim mikserom. Začinite solju i paprom, dodajte kokosovo vrhnje i kuhajte još 5 minuta. Servirajte i po želji dodajte krutone ili parmezan.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.