zdravi prijedlozi za ukusna korizmena jela

Dok traje korizma isprobajte neki od izvrsnih recepata nutricionistkinje Olje Martinić

Foto: pixabay
Dok traje korizma isprobajte neki od izvrsnih recepata nutricionistkinje Olje Martinić
22.03.2022.
u 12:30
Korizmu provedite na zdraviji i način s visoko nutritivnom prehranom
Pogledaj originalni članak

RIŽOT S BLITVOM

Sastojci:
- 500 g mlade blitve
- 100 g riže
- 2-3 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- vezica peršina
- sol, papar
- parmezan

Priprema: Kratko prokuhati blitvu i procijediti, a vodu od kuhanja sačuvati. Na maslinovom ulju lagano propirjati nasjeckan bijeli luk, dodati rižu i okrenuti na ulju nekoliko puta. Dodati usitnjenu blitvi i podlijevati uz miješanje vodom u kojoj je blitva prokuhana. Na kraju, kada je riža gotova, dodati nasjeckan peršin i začine po želju. Služiti uz dodatak ribanog sira.

Foto: pixabay

Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete:

Foto: Youtube
Jaje
Foto: Thinkstock
Jaje
Foto: Thinkstock
Sendvič s jajima
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

JUHA OD LJUTIKE

Sastojci:
- 200 g ljutike
- 100 g luka
- 1 češanj češnjaka
- 7 dl povrtnog temeljca
- 1 dl bijelog vina, malo prošeka
- sol, papar
- majčina dušica, peršin
- krutoni (zapečeni kruh premazan maslinovim uljem)
- ribani tvrdi sir (Paški ili Brački)

Priprema: Na maslinovom ulju pirjati nasjeckanu ljutiku i luk do pojave zlatne boje, dodati usitnjen bijeli luk i peršin, sve sjediniti i podliti vinom i prošekom (može i žličica smeđeg šećera umjesto prošeka). Kada alkohol ispari, dodati povrtni temeljac i sve kuhati. U isto se vrijeme kruh, namazan   maslinovim uljem na koji smo posložili sir, peče u pećnici. Zapečeni kruh staviti u posudu i politi vrućom juhom.

Foto: pixabay

PALENTA SA SLANOM RIBOM

Sastojci:
- 150 g palente
- 400 ml vode
- 1 žlica ulja
- 1 žlica kapara
- sol
- 3-4 slana inćuna

- 3 žlice maslinova ulja

Priprema: Palentu kuhati u vodi s uljem. Kada je gotova, dodati nadjev od nasjeckanih inćuna poprženim na maslinovom ulju. Sve dobro sjediniti i na kraju smjesi dodati kapare. Ako nemate kapare, na gotovu puru s inćunima možete dodati svježi sir.

Foto: pixabay

LEUMINOZE NA GURMANSKI

Sastojci:
- 300 g mješavine mahunarki
- 1 l vode
- 1 mrkva
- 1 korijen peršina
- 2 batata
- mješavina dalmatinskih začina
- lovorov list
- 1 dl maslinova ulja
- 100 g ljutike 

Priprema: Mahunarke namočiti preko noći. Kuhati s mrkvom i peršinom u otvorenoj posudi, uz dodatak lovorovog lista. Kada su na pola kuhane, dodati batat isjeckan na kocke. Zapržiti s ljutikom koja je zažućena na maslinovom ulju. Na kraju dodati mješavinu dalmatinskih začina. 

Foto: pixabay

MAK NA KONAC

Sastojci:
- 1 šalica brašna
- 1 šalica maka
- 2/3 šalice šećera
- kora naranče
- ½ šalice soka od naranče
- ½ šalice mlijeka
- 1 šalica maslinova ulja
- 1 jaje - prašak za pecivo
- mljeveni bademi (za nadjev)

Priprema: Od navedenih sastojaka napraviti smjesu za biskvit. Poviše pečenog biskvita dodati mljevene bademe ili marmeladu od gorke naranče.

Foto: pixabay

Dostavljač hrane visio 25 metara iznad kanala kako bi dostavio hranu! Pogledajte impresivne prizore:

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KR
Krud
13:09 22.03.2022.

Jel može grah s buncekom?