Opasna dijeta

Djevojke koje teže izgladnjivanju lakše posežu za cigaretama

Foto: Matija Habljak/Večernji list
Djevojke koje teže izgladnjivanju lakše posežu za cigaretama
19.06.2010.
u 19:08
Tinejdžerice koje prakticiraju dijete imaju gotovo dvostruko više izgleda da počnu pušiti od svojih vršnjakinja koje nisu na dijeti
Pogledaj originalni članak

Tinejdžerice koje prakticiraju dijete imaju gotovo dvostruko više izgleda da počnu pušiti od svojih vršnjakinja koje nisu na dijeti, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Florida koji su proučavali veze između prehrane i pušenja. Cilj istraživanja tima pod vodstvom Mildred Maldonado-Moline bio je utvrditi ima li želja za gubljenjem kilograma veze s odlukom da se počne pušiti. Prikupljeni podaci o gotovo 7800 tinejdžera pokazuju da je samo 21 posto djevojaka bilo prekomjerne tjelesne mase, ali čak 55 posto ih se podvrgavalo raznim dijetama. U istraživanju je utvrđeno da tinejdžerice koje su na dijeti imaju čak 1,9 puta više izgleda da počnu i pušiti. Općenito gledajući, smatraju znanstvenici, dijete nisu izravno povezane s pušenjem, ali čini se da djevojke koje teže izgladnjivanju lakše posežu za cigaretama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
21:10 19.06.2010.

Cigareta daje lažni osjećaj sitosti. Davno je proslavljena gimnastičarka Nadia Comăneci izjavila da su ih kao desetogodišnjakinje Ceauşescovi žbirovi izgladnjivali na velikim natjecanjima i da su zbog toga sitost zavaravale pušenjem.

OB
-obrisani-
12:54 20.06.2010.

Ne samo da cigareta zatomljuje glad nego zadovoljava glupu potrebu da se stalno nešto stavlja u usta. Kada čovjek, žena prestanu pušiti tu glupu potrebu nadomještavaju hranom i za desetak dana evo 5-10 kg više.