Mala škola za vinoljupce

Dekanter koji ste dobili na dar skuplja vam prašinu? Evo kako ga pravilno koristiti

Foto: Shutterstock
Dekanter koji ste dobili na dar skuplja vam prašinu? Evo kako ga pravilno koristiti
03.11.2022.
u 15:35
Dekantiranjem vino odvajamo od taloga nakupljenog na dnu boce. Ovim postupkom također se postiže blago prozračivanje vina koje omogućuje oslobađanje mirisa te ublažavanje trpkosti koja se javlja kod vina u kojima je visok udio tzv. "tvrdih tanina".
Pogledaj originalni članak

Želite li svojim gostima vino poslužiti na osobit način i od uživanja u vinu napraviti svojevrsnu predstavu dekantiranjem ćete sigurno postići željeni efekt. Prije nego se odvažite zakoračiti na teritorij profesionalnih sommeliera bio bi red na naučite neka osnovna pravila o dekantiranju kako biste doista impresionirali zahtjevnu publiku. Za početak treba znati koja je svrha dekantiranja. Radi se o postupku kojim vino odvajamo od taloga nakupljenog na dnu boce i ublažavamo trpkost koja se javlja kod vina u kojima je visok udio tzv. "tvrdih tanina". Za dekantiranje vam je potreban sljedeći pribor: dekanter, košarica za vino, svijeća i čaše za degustaciju. Naravno, trebat će vam i boca vina te vadičep.

Vino se dekantira samo ako je talog u bocama vidljiv, u protivnom se toči izravno iz boce.

Foto: Shutterstock

Dekantiranje vina započnite otvaranjem boce koja za tu priliku treba biti položena u košaricu. Sljedeći korak je ovinjavanje dekantera koji ste prethodno isprali u mlakoj vodi. Ulijte u njega malu količinu vina, dovoljnu da laganim okretanjem obojite stijenku dekantera. Nakon toga u čašu za degustaciju pretočite malo vina.

Vino uvijek dekantirajte neposredno prije posluživanja, osim u slučaju vina koja imaju neku manu, poput nedovoljno jasnog mirisa. Kod takvih je vina poželjno produžiti proces ozračivanja jer će se arome bolje razviti i postati prepoznatljivije.

Foto: Shutterstock

Sljedeći korak je dekantiranje. Jednom rukom primite vrč, drugom bocu vina i pažljivo pretočite vino. Svijeća koju ste prethodno zapalili treba biti postavljena tako da možete kroz staklo nadzirati talog i na vrijeme prestati s pretakanjem. U trenutku kad talog stigne do vrata boce uspravite je i tako spriječite da zamućeno vino prijeđe u dekanter. Vino je sada spremno za posluživanje. 

Foto: Shutterstock

Iako se i tijekom dekantiranja vino lagano ozrači, između ozračivanja vina i dekantiranja ne treba stavljati znak jednakosti. Dekantiraju se vina starijih godišta s talogom, a prozračivanje je namijenjeno mlađim vinima koja nisu dostigla punu zrelost, a imaju izražene tanine. Prozračivanjem ćete ublažiti oporost i bolje naglasiti arome u vinu.

Foto: Shutterstock

10 godina vinarije Kozlović

Antonella Kozlović: Unatoč golemoj potražnji nećemo povećavati količine nego ćemo isključivo raditi na kvaliteti naših vina

Vinarija Kozlović u svome modernom izdanju ovih je dana obilježila 10 godina postojanja ili, kako kaže Antonella Kozlović, završila je treći razred što znači da su taman još dovoljno mladi da se mogu igrati sa svojim vinima, ali i vrlo ozbiljni kad je u pitanju budućnost vinarije. Usmjereni su jednom cilju: puštati vina na tržište u trenutku u kojem su ona savršeno spremna za uživanje.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.