Dobro je znati

Danas je Svjetski dan zaštite okoliša, a evo zašto se slavi i koliko je zapravo važan

Foto: shutterstock
Danas je Svjetski dan zaštite okoliša, a evo zašto se slavi i koliko je zapravo važan
05.06.2020.
u 15:20
'Slavimo biološku raznolikost' poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša, a pokušava podići svijest o ugroženim vrstama.
Pogledaj originalni članak

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu, 1972. godine. Tada je prvi put prihvaćen Program za zaštite okoliša Ujedinjenih naroda, kako piše NZJZ. Od tada, svake godine se potiče na svijest o okolišu, a tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je ‘Slavimo biološku raznolikost’. Ovom porukom pokušava se podići svijest o ugroženim vrstama. Donosimo vam nekoliko činjenica o važnosti ovoga dana.

Prvi Svjetski dan zaštite okoliša održao 5. lipnja 1973. godine, samo godinu dana nakon konferencije o okolišu. Ovaj dan tijekom godina postigao je globalnu platformu te se održava u više od 100 zemalja.

Više od 80 milijuna aluminijskih limenki reciklira se svake godine, a samo jedna limenka dovoljna je da pokreće televiziju gotovo tri sata.

Ne postoji određen način održavanja ovog dana, već svaka država odlučuje za sebe. Stoga se na taj dan mogu održavati parade, koncerti, akcije čišćenja okoliša, razni programi za podizanje svijesti.

Ostaci hrane proizvode 14 posto štetnih ispuštanja ugljika u okoliš, a svake godine posiječe se 27 tisuća drva kako bi se opskrbila velika potražnja za toaletnim papirom. 

Prema Svjetskom fondu za prirodu, zbog brzine rasta populacije, pretpostavlja se da će do 2050. godine ljudima biti potrebna tri planeta kako bi preživjeli.

Pogledajte predstavljanje električnog bicikla Maria Ljubića:

 

Stručnjaci otkrivaju

Roditeljstvo u doba korone: Povratak u novo normalno uz korisne strane novih tehnologija

Ida Prester otkriva kako joj je dijete naučilo slova preko aplikacije za vrijeme pandemije, a njoj je tehnologija doslovno spasila život! O izazovima roditeljstva u ovo izvanredno vrijeme razgovarali smo i s prof. dr. Gordanom Kuterovac Jagodić, pročelnicom Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. Rankom Rajovićem, dugogodišnjim članom Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa i UNICEF-ovim suradnikom na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja djece, te osnivačem Odsjeka za darovite Nikola Tesla Centra

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.