LAKOĆA ŽIVLJENJA

Bjelovar je grad koji svoju budućnost temelji na mladima

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
turizam
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
turizam
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
turizam
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
turizam
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
turizam
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
garic grad
21.05.2021.
u 09:09
Županija ima stotine kilometara biciklističkih staza, tu je i jedina međunarodno certificirana konjička staza u Hrvatskoj, duga 90 kilometara.
Pogledaj originalni članak

Vršnjaci su i dugogodišnji prijatelji. Proputovali su pola svijeta, završili Ekonomski fakultet i danas rade u IT sektoru. Spretni su s kamerom, vole prirodu pa sa zajedničkih izleta nastaju prekrasne fotografije i video snimke. Jedna od rijetkih razlika je ta što je Stipe Boščić sportski tip, a Dejan Vukmanović gurman. No složit će se da su Bjelovar i njihov kraj idealni na oba plana.

Sve u svojoj budućnosti vide ovdje

– U Zagrebu sam nakon završenog fakulteta tri godine živio i radio, uzmemo li u obzir i studij, ondje sam proveo osam godina. Živio sam kratko i radio u Americi, razmišljao o preseljenju u Beč, ali sam nakon brojnih dužih boravaka u tome gradu odustao.Vidio sam da je za mene manja sredina. U Bjelovaru sam rođen, tu sam i odrastao, znam koje potencijale ovaj kraj ima. Sve što vidim u svojoj budućnosti, vidim ovdje. Tu se osjećam svoj na svome. Kratkoročno gledano, super je otići u neku drugu državu, ali dugoročno, kvaliteta života je puno bolja ovdje. U Bjelovaru me oduševljava ta lakoća življenja. Sve je nadohvat ruke i nema gužvi i gubljenja vremena – kaže 35-godišnji Stipe.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
turizam

– Zbog posla sam puno putovao, bio u Americi, Japanu... Imao sam mogućnost otići raditi u Njemačkoj, ali nisam htio. Ovdje je život puno ljepši. Poučen iskustvom s putovanja, shvatio sam koliko dobro, lijepo i sigurno živimo u našem kraju. A ljudi toga nisu svjesni. Mislim da nije sve u novcu. Materijalne stvari vas kratkoročno zadovoljavaju, naročito ako ih ne možete podijeliti s obitelji i prijateljima. Mnogi misle da su u inozemstvu med i mlijeko, stvara se nerealna slika. Iskreno, volim ovu našu jednostavnost života – govori Dejan, koji će uskoro postati otac pa kaže kako je Bjelovar idealan za obiteljski život.

Spomenut će njih dvojica još i da je u Bjelovaru pet osnovnih škola, a šesta će uskoro u izgradnju. Sadržaja za mlade ima dovoljno, dosta se ulaže u obrazovanje i mlade koji nakon studija mehatronike, računarstva, ekonomije i sestrinstva ostaju raditi u Bjelovaru, potiče se stanogradnja.

– Naš se grad temelji na mladima, sve više ih i ostaje u Bjelovaru – kaže Dejan. – Dosta je IT tvrtki došlo u Bjelovar, što je privuklo mlade stručnjake – dodaje Stipe. Jedini nedostatak koji vide u svome kraju jest konačni dovršetak desetak kilometara brze ceste, što bi bilo dobro za nove investicije.

Kroz jednominutni video o svojoj županiji koji rade za projekt Moja. hr Stipe i Dejan namjeravaju pokazati ljepotu kraja kojeg vole: – U sportu sam još od vremena kad sam prohodao, a veliki sam zaljubljenik u prirodu. To mi je ujedno bila motivacija da prihvatim ovaj projekt kao bih drugima pokazao što mogu doživjeti u našem kraju. Naša je županija puna vrhunskih OPG-ova, i velika je prednost hrana koja se uzgaja na tradicionalan način. Imamo stotine kilometara biciklističkih staza, kod nas je jedina međunarodno certificirana konjička staza u Hrvatskoj, duga 90 kilometara. U Daruvaru je poznato lječilište i međunarodno priznati Park tamnog neba “Vrani Kamen”. Mnogo je dvoraca i povijesnih lokacija od kojih se ističe utvrda starog Garić-grada – nabraja Stipe

Rekreacijsko-gurmanski izleti

Kad njega i Dejana priupitate što treba doživjeti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u trenu će vam složiti rekreacijsko-gurmanski izlet. Valjalo bi ga započeti tradicionalnim bilogorskim doručkom na lokalnom ranču s autohtonom pasminom konja, gidran, te se odvažiti na jahanje po Bilogori.

Ručak je na OPG-u s tradicionalnom hranom pa bi trebalo probati kvargl, sir zaštićen na razini EU. Nakon toga se, uz certificirane i stručne vodiče, spustiti biciklima niz bilogorske brežuljke i otići do termalnog izvora u Julijevu parku u Daruvaru gdje si možete vrućom vodom iz slavine napraviti kavu. Lovrakov centar u Velikom Grđevcu također može biti jedno od odredišta, baš kao i Romska kuća nedaleko od Bjelovara te Salaj land kraj Čazme. I kraj dana na Petrovom vrhu gdje su zvijezde najsjajnije.

Voditelj stručnih poslova u Turističkoj zajednici Bjelovarsko-bilogorske županije, Mihael Anđal, kaže kako su u njihovu kraju zastupljeni gotovi svi oblici turizma, ali ključni turistički proizvodi su wellness i zdravlje u Daruvarskim toplicama, aktivni odmor – konjički turizam, cikloturizam i planinarenje – zatim eno i gastro, kulturni turizam, događanja i manifestacije te lovni turizam. Za svakog ponešto, kažu Stipe i Dejan.

Stari grad u srcu Moslavačke gore

Garić- grad – smješten u središtu Moslavačke gore, na 356 metara nadmorske visine – u blizini Podgarića, ujedno je i jedan od najstarijih srednjovjekovnih utvrđenih gradova u sjevernoj Hrvatskoj. Konkurencija mu je tek sljemenski Medvedgrad, koji je sagrađen oko 1250. godine, dok je ovaj moslavački stari grad dao podignuti ban Stjepan Šubić 1256. Napušten je 1544. godine nakon što je stradao u provali Osmanlija. Uz ovo danas omiljeno izletište vežu se legende i priče u kojima je glavni lik Ružica Garićgradska.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
garic grad

Birajte: na dva kotača ili na četiri noge

U županiji ima oko 500 kilometara cikloturističkih ruta koje prolaze po manjim i raštrkanim naseljima dobro povezanih slabo prometnim cestama te bogatom prirodnom i kulturološkom raznolikošću krajolika uvjetovanu trima različitim povijesnim hrvatskim krajevima – Bilogore, sjeverne Moslavine i dijela zapadne Slavonije. U protekle četiri godine u cikloturizam je uloženo više od dva milijuna kuna, a ove će biti još oko 400 tisuća. Kraj se može istražiti i na konju, u županiji je oko 200 kilometara trasiranih konjičkih staza

Domaća hrana adut je kraja koji ima 24 OPG-a

Dvadeset četiri obiteljska poljoprivredna gospodarstva bave se i raznovrsnom turističkom ponudom – usluga smještaja, kušaonica, vinotočje... K tome, registrirano je i više od 500 OPG-ova koji djeluju na području županije, a bave se proizvodnjom meda, pekmeza i džemova, voća i povrća, sireva, rakija, vina, voćnih likera.... Njihovi se proizvodi mogu kušati i kupiti na sajmovima u ugostiteljskim objektima ili na kućnom pragu samog OPG-a, što je posebno zanimljivo turistima jer mogu iz prve ruke vidjeti gdje je i kako proizvod nastao.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.