Virovitičko-podravska županija

'Bilo je ili Zagreb ili Njemačka. I onda shvatiš: možeš imati posao od 7 do 17 ili svoju ideju. Ne idemo iz Virovitice'

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
papuk
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
storyeditor/2022-05-18/PXL_220421_32615755.jpg
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
storyeditor/2022-05-18/PXL_090522_93388128.jpg
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
storyeditor/2022-05-18/PXL_090522_93388135.jpg
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
storyeditor/2022-05-18/PXL_090522_93388133.jpg
Foto: Damir Špehar/Pixsell
storyeditor/2022-05-18/PXL_090522_93388139.jpg
20.05.2022.
u 07:31
Oduvijek sam zapravo želio biti poduzetnik i živjeti od rada na nečem svom. Mislim da imamo dovoljno ideja, treba naći način kako ih usmjeriti, ostvariti – govori Ivan, danas i predsjednik biciklističkog kluba Bor iz Virovitice
Pogledaj originalni članak

Kad živiš u manjoj sredini i imaš neku ideju, možeš dati doprinos svojoj zajednici. Odmah se to vidi. Eto, mi smo predložili i objasnili zašto bi bilo dobro da Virovitica ima pumptrack poligon, saslušali su nas, Turistička zajednica prijavila se na natječaj i mi danas imamo poligon na koji svakodnevno dolaze i rekreativci i oni koji se profesionalno bave biciklizmom – objašnjavaju Mateja i Ivan Vrbanić, 33-godišnji supružnici iz Virovitice.

Nedostaje gastrosadržaja

Njih su dvoje zaljubljenici u biciklizam, oboje su položili i za cikloturističke vodiče, trasiraju nove biciklističke rute, održavaju edukacije na temu cikloturizma, organizirali su i dječji kamp... Za virovitičke ribnjake – omiljeno izletište Virovitičana koji se ondje vole rekreirati, odmarati i baviti sportom, a na kojima se nalazi jedanaest kilometara duga i uređena biciklistička staza Put šarana – Vrbanići kažu da su im drugi dom. Ta kružna cross-country s 300 metara visinske razlike okružuje devet virovitičkih ribnjaka. Uostalom, biciklizam bez kojeg Vrbanići jednostavno ne mogu spojio je Mateju i Ivana, roditelje petnaestomjesečnog dječačića, i na duge staze.

– Virovitica je baš lijep grad za mlade obitelji, mirno je, sve ti je blizu. No nemojte misliti da nije bilo pomisli da odemo odavde. Da, razmišljali smo, vrtjeli su se i Zagreb i Njemačka. Ivan je nekoliko mjeseci i radio u Njemačkoj – govori Mateja.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

– Da, imao sam uredski posao, a kad je došlo vrijeme da počnem raditi za stalno, imam siguran posao i dobru lovu, vagao sam što ću. I onda shvatiš da ćeš raditi od 7 do 17, provesti sate u automobilu do posla i s njega i da na kraju imaš novca, ali nemaš ništa od života. A nama je privatni život jako važan i ja sam se vratio, prijavio na burzu, završio edukaciju i na kraju otvorio svoj obrt – objašnjava Ivan.

Kroz sustav samozapošljavanja otvorio je on obrt Par ideja i danas se bavi web-dizajnom i digitalnim marketingom.

– Tako ga je nazvao jer Ivan uvijek ima neku ideju. Na svojoj je maturalnoj zabavi dobio lentu na kojoj je pisalo mister ideja – smije se Mateja.

– Oduvijek sam zapravo želio biti poduzetnik i živjeti od rada na nečem svom. Mislim da imamo dovoljno ideja, treba naći način kako ih usmjeriti, ostvariti – govori Ivan, danas i predsjednik biciklističkog kluba Bor iz Virovitice.

Mateja je završila studij ekonomije i radi kao ravnateljica razvojne agencije u Grubišnom Polju:

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

– Educirala sam se u području EU projekata, radila u županijskoj razvojnoj agenciji, položila za turističkog vodiča, jedno vrijeme bila asistent na menadžmentu ruralnog turizma na Veleučilištu u Virovitici... – kaže.

U Virovitici su se Vrbanići skućili i odlasku više i ne pomišljaju:

– Lijepo je kod nas. I mirno i sigurno. Tu su nam i obitelj i prijatelji, sve nam je nadohvat ruke. Život je jeftiniji. A paše nam ovaj naš pitomi mentalitet. Onaj tko kaže da mu je ovdje dosadno, sigurno se nije ni potrudio otkriti što sve imamo. Ako si daš truda, možeš u svojoj županiji biti i turist. Mnogi su zbog korone, jer nisu mogli ići drugdje, tek počeli otkrivati ovaj naš kraj. Oboje smo gurmani, volimo jesti, i to je jedini sadržaj kojeg, po nama, ovdje nedostaje – govore mladi supružnici.

"Složili" turističku turu

Pitamo ih da nam na brzinu "slože" jednu turističku turu po županiji, da nam predlože kamo da odemo i što vidimo. Započeli bi, kažu, rutu čašom lokalnog vina u Vinedinu podrumu u Vukosavljevici. Otišli bi i u Pitomaču, kod Mire na Pitko – prvo craft pivo iz Pitomačke pivovare. Skelom bi se prebacili u Križnicu gdje svakako treba jesti specijalitete od smuđa. EuroVelo rutom stigli bi do posjetiteljskog centra Dravska priča u Noskovcima. Nezaobilazna bi točka bio i Geo info centar u Voćinu – početna točka za upoznavanje Papuka uz multimedijalni i interaktivni postav.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U Virovitičko-podravskoj županiji svakako treba posjetiti i izletište Jankovac gdje se nalaze Grofova poučna staza, planinarski dom, jankovačka jezera i slap Skakavac. U Slatini treba vidjeti divovsku sekvoju, u Orahovici utvrdu Ružica grad. Na povratku prema Virovitici nezaobilazna stanica je Posjetiteljski centar dvorac Janković u Ivanovu rodnom Suhopolju u kojem smo se i mi bili našli. Dvorac je obnovljen prije godinu dana, u njemu se može prespavati, unajmiti bicikl te uživati u pićima lokalnih proizvođača i kolačima nagrađivane slastičarke Sandre Jadek iz Slatine. A kad smo kod dvoraca, onaj obitelji Pejačević u Virovitici svakako treba posjetiti.

– Sigurno toga ima još, ali tko bi se svega na brzinu sjetio – kažu Mateja i Ivan Vrbanić koji će u jednominutnom videu u sklopu projekta Moja.hr pokazati zašto život u svojoj županiji ni za što ne bi mijenjali.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.