BRITANSKO ISTRAŽIVANJE UPOZORAVA

Acetilsalicilna kiselina ne pomaže u sprečavanju srčanih bolesti

Foto: Arhiv VL
Acetilsalicilna kiselina ne pomaže u sprečavanju srčanih bolesti
03.11.2009.
u 10:16
Osobe koje ne pate od srčanih tegoba trebale bi prestati uzimati acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol) kao prevenciju razvoja srčanih tegoba i ostaviti je srčanim bolesnicima.
Pogledaj originalni članak

Acetilsalicilna kiselina unatoč širokoj primjeni neće pomoći sprečavanju razvoja srčanih bolesti, a može izazvati i ozbiljna unutarnja krvarenja u osoba bez simptoma kardiovaskularnih bolesti.

Najnovije istraživanje britanskih znanstvenika provedeno na 95 tisuća osoba pobilo je povoljne učinke uzimanja acetilsalicilne kiseline kao primarne prevencije upozoravajući na povećanu mogućnost unutarnjeg krvarenja i upitan učinak u smanjenju broja smrtnih slučajeva zbog srčanih bolesti kada je uzimaju osobe koje ranije nisu imale nikakvih simptoma tih bolesti.

Britanci su, naime, posljednjih nekoliko godina tablete s acetilsalicilnom kiselinom počeli uzimati preventivno i to nakon studija The Drugs and Therapeutics Bulletina (DTB) koje su upućivale osobe starije od 50 godina s dijabetesom tipa 2 i s povišenim krvnim tlakom na taj lijek kao primarnu prevenciju.

Nova pak studija acetilsalicilnu kiselinu preporučuje samo srčanim bolesnicima koji je, u malim količinama, koriste kao sekundarnu prevenciju.

Acetilsalicilna kiselina ostaje jedan od najčešće korištenih lijekova za snižavanje povišene tjelesne temperature i ublažavanje bolova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.