ah...

3 mjesta u radnom okruženju na kojima ćete najvjerojatnije 'pokupiti' neku zarazu

Foto: Thinkstock
3 mjesta u radnom okruženju na kojima ćete najvjerojatnije 'pokupiti' neku zarazu
25.07.2016.
u 10:19
I dok djecu "natjeravaju" da usvoje higijenske navike i često peru ruke, ne stavljaju ruke u usta i sl., odrasli sami na to često zaborave
Pogledaj originalni članak

Higijena je pola zdravlja, to smo naučili još u vrtićkim danima. 

I dok djecu "natjeravaju" da usvoje higijenske navike i često peru ruke, ne stavljaju ruke u usta i sl., odrasli sami na to često zaborave. 

Ovo su neka od najčešćih mjesta na kojima možete "pokupiti" neku zarazu...

Radni stol

Uredski stolovi pravo su "leglo" bakterija i sadrže stotine puta više bakterija po četvornom centimetru nego WC daske u poslovnim zgradama, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Arizoni. nemojte zaboraviti čistiti svoje radne stolove, ali i tipkovnicu, telefonsku slušalicu, miš, monitor barem jednom na dan, savjetuje Lola Stamm, epidemiologinja sa Sveučilišta North Carolina. Savjetuje da sa sobom na posao nosite dezinfekcijske maramice i njima prebrišete spomenute površine. Izbjegavajte jesti pred računalom, dodaje. 

Hladnjak

Ako imate zajedničku kuhinju, vjerojatno se i svi služite hladnjakom, posebice u ove ljetne dane. Gotovo kao da primate za kvaku u WC-u, nikada ne znate tko je sve "uhvatio" isto mjesto kvake i je li prije toga oprao ruke. Istraživanje koje je proveo American Dietetic Association, pokazalo je da se 44 posto uredskih hladnjaka u američkim tvrtkama čisti jednom mjesečno, a čak 22 posto tek jednom godišnje.

– Sve što curi ili se prolije može postati plodno tlo za bakterije – kaže dr Stamm. U studiji objavljenoj prošle godine, otkriveno je da više od 50 posto uredskih površina za vrijeme ručka predstavlja potencijalni izvor neke zaraze. Ovo je još jedan podsjetnik koliko je bitno prati ruke prije svakog obroka. 

Sušilo za ruke

Sušila za ruke u javnim prostorima, pa tako i u uredskim, nisu dobar izbor za sušenje ruku jer ako ih sušite na ovaj način na vašu će kožu dospjeti i do 45 puta više bakterija, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Applied Microbiology. Radije uzmite papir i obrišite ruke. 

>>Što će se dogoditi ako zabunom koristite tuđu četkicu za zube?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
11:17 25.07.2016.

Da je to baš toliko opasno koliko se potencira po medijima odavno me nebi bilo među živima.