Svakodnevna prehrana

10 namirnica koje i dalje jedemo, a ne bismo trebali

Foto: Pixabay
Hrana
Foto: Pixabay
Hrana
Foto: Pixabay
Hrana
Foto: Pixabay
Hrana
02.06.2016.
u 11:00
Brojni vole eksperimentirati kada pripremaju vlastita jela, ali neke namirnice i nisu toliko zdrave, a koristimo se njima svakodnevno
Pogledaj originalni članak

Pripremanje vlastitih jela zna biti prilično zabavno, a eksperimentiranje raznim namirnicama stvara spoj ukusnih obroka. Međutim, neke namirnice i nisu toliko zdrave, a postale su uobičajene na našim kuhinjskim policama, piše Yahoo.

Izdvojili smo 10 sastojaka koje biste trebali zamijeniti zdravom alternativom:

Foto: Pixabay

1. Jeftina biljna ulja

Sojina, kukuruzna ili ulja sjemenki pamuka visoko su procesuirana i sadrže velike količine omega 6 zasićenih masti koje znaju stvarati upale. Umjesto ovih ulja, odaberite ulja avokada ili kokosa, koja pomažu i pri gubitku kilograma.

2. Kremaste juhe – konzervirane

Mnoga jela budu upropaštena jer ste ih prelili nekim konzerviranim kremastim juhama, bile one od piletine, gljiva ili nečeg trećeg. Ako već upotrebljavate takve sastojke, odaberite one organskog podrijetla.

Foto: Pixabay

3. Margarin

Neki margarini napravljeni su od procesuiranih ulja pa posljedično prouzročuju upale u organizmu, povezane i s dijabetesom, pretilošću, bolestima srca i rakom. Odaberite domaći maslac čije masnoće nisu procesuirane.

4. Teške kreme

Dodavanje sladila jelo može učiniti prilično nezdravim. Teške kreme prepune su kalorija, a njihova česta priprema lako deblja.

5. Boja za hranu

Umjetne boje za hranu koje mnogi koriste za ukrašavanje omiljenih slastica, nisu sasvim bezazlene, posebice za djecu. Mogu prouzročiti rak, pa i hiperaktivnost kod djeteta. Preporučuje se korištenje prirodnih bojila.

7. Umjetni zaslađivači

Iako nisu kalorični, umjetni zaslađivači 700 puta slađi su od prirodnog šećera! Zbog njih često tijekom dana žudimo za još slatkiša. Preporučuje se zamjena umjetnih prirodnim zaslađivačima.

Foto: Pixabay

8. Izbijeljeno brašno

Hrani daje ljepšu boju i mekanu strukturu, ali izbijeljeno brašno sadrži kemikalije opasne po zdravlje. Zamijenite ga.

Foto: Pixabay

9. Bijela riža

Riža je među najlošijim ugljikohidratima, a lako se može zamijeniti pa nema smisla tolerirati je u prehrani. Smeđa riža ili kvinoja dobra su su alternativa, ukusna i zdrava.

10. Nemasni mliječni proizvodi

Mnogo ljudi komentira laganu teksturu i okus nemasnih mliječnih proizvoda. No takvi proizvodi stvaraju nam osjećaj gladi i želju da pojedemo još više. Punomasna hrana u manjim količinama zapravo je zdravija, a i ukusnija.

>> Mislite da 'brza hrana' samo uzrokuje nakupljanje kilograma? Evo što još radi vašem tijelu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

FU
fuwerok
12:33 02.06.2016.

haha bijela riza najlosiji ugljikohidrat

EK
EksilkroateTS
11:58 02.06.2016.

Od sutra si printam T-Shirt s natpisom "Ne toleriram bjelu RIŽU!" ;)

BL
Blank01
17:45 02.06.2016.

Sve sto je navedeno netreba jesti. Potpuno su u pravu. Steta sto ljudi ne poslusaju to. Manje bi bilo cancera.