Isplati se pogledati

Žene priredile žensku izložbu namijenjenu i muškarcima

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
06.02.2020.
u 13:28
U Umjetničkom paviljonu do 12. travnja traje izložba "Zagreb grad umjetnica" posvećen ženskim umjetnicama od kraja 19. stoljeća do danas
Pogledaj originalni članak

Umjetnicama koje su obilježile hrvatsku povijest, od 19 st. pa do danas, Umjetnički paviljon posvetio je upravo otvorenu izložbu “Zagreb, grad umjetnica” . 

Izložena su 74 rada čak 54 umjetnice, počevši od Anke Bestall, Slave Raškaj, Line Crnčić Virant, Naste Rojc, Sonje Kovačić-Tajčević, Anke Krizmanić pa do Nevenke Đorđević, Marte Ehrlich, Mile Kumbatović, Milene Lah, Vere Fischer, Marije Ujević, Goranke Vrus Murtić, Nives Kavurić Kurtović, Sanje Iveković i Vlaste Delimar, Ivane Franke... 

Djela su posuđena iz zagrebačkog MSU, Moderne galerije, MMSU Rijeka, Gradskog muzeja Vukovar, Gliptoteke HAZU, Hrvatskog školskog muzeja,...te samih umjetnica i njihovih nasljednika. 

– Vrijeme u kojemu živimo i koje donosi brojne promjene kada je riječ o položaju žena u društvu, ne samo u Hrvatskoj već globalno, očito je bilo okidač da moja davna ideja preraste u zbilju. Izložba je posvećena najvažnijim umjetnicama koje su bile povezane sa Zagrebom – kako one koje su rođene u njemu, tu su živjele, stvarale i izlagale, tako i one koje nisu rođene u Zagrebu, ali su tu izlagale i studirale na ALU... Još 2018. predložila sam kolegicama dr. sc. Ljerki Dulibić, dr. sc. Ivani Mance i višoj kustosici MSU Ivi Radmili Janković da budu autorice stručne koncepcije izložbe i pristale su. Uz navedeno, dodala bih da se i sama kao žena na čelu likovne ustanove osjećam pozvanom promovirati umjetnice. Ovo je prva izložba posvećena samo umjetnicama od samostalnosti Republike Hrvatske – kazala je Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona.

Izložba ostaje otvorena do 12. travnja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.