Sedamnaesta dodjela uz TV prijenos u zagrebačkom HNK

Zagrebačkim kazalištima opet većina nagrada

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Zagrebačkim kazalištima opet većina nagrada
25.11.2009.
u 00:21
Na sceni HNK bilo je i živih pitona i zečeva, a publiku je oduševila pjevačka i glumačka energija Renate Sabljak.
Pogledaj originalni članak

Zagrebačka kazališta ponovno su osvojila većinu nagrada hrvatskoga glumišta koje su dodjeljivane sedamnaesti put. Dobro je prošao “Zagrebački pentagram” ZeKaeMa koji je proglašen najboljom dramskom predstavom, a za njezinu režiju nagrađen je Paolo Magelli.

Komedija se potvrdila i kao dramsko kazalište jer je Vid Balog nagrađen za glavnu mušku ulogu u “Dobrom vojaku Švejku”, a Damir Lončar za sporednu ulogu u istoj predstavi.

I intendantica HNK Ana Lederer trlja ruke jer je “harala” u baletu i operi. Njezin “Orfej” najbolja je operna, a “Pepeljuga” najbolja baletna predstava.

Najbolja glavna ženska uloga je Judite Franković u “Judith French”, najbolja lutkarska ili dječja predstava je “Ne, prijatelj” kazališta Trešnja, najbolji scenografi su (redatelj) Ozren Prohić i Marta Crnobrnja u “Orfeju”, a kostimografkinja Doris Kristić u HNK-ovoj predstavi “I konje ubijaju, zar ne?”.

Naj dirigent je veteran Nikša Bareza, najbolji koreograf Staša Zurovac za riječki “Proces”, najbolja je operna pjevačica Martina Zadro za “Crux dissimulatu”, a pjevač Tomislav Mužek za splitskog “Fausta”. Najbolja baletna ženska uloga je ona Pavke Mikolavčić za zagrebačku “Pepeljugu” i “Vragolastu djevojku”, a muška Aydara Valeeva za splitske balete.

Kod mladih opernih umjetnika nagrađen je Domagoj Dorotić za bijenalsku “Crux dissimulatu”, a kod baletnih Petra Vargović za “Pepeljugu”.

Ivana Soldo nosi nagradu za mladu umjetnicu u drami za osječko-sisačku predstavu “Završnica”, a Amar Bukvić za histrionsku predstavu “Djeca sa CNN-a” koju je posvetio srebreničkim žrtvama.

U Osijek ide i nagrada za glumu u lutkarskim i dječjim predstavama, i to Mariji Kolb za “Pippi Dugučarapu”, a Saša Anočić najbolji je glumac, i to u predstavi “Ne, prijatelj”. Veteranka Marija Kohn primila je nagradu za radiodramu “Gospođa Kuni i gospodin Bućko”, a Davor Žmegač nagrađen je za režiju TV serije “Tužni bogataš”.

Dubrovačka glumačka legenda Miše Martinović primio je nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti za ulogu Nike u predstavi “Na taraci” s Ljetnih igara i rekao da dolazi iz grada u kojem nema ni ansambla ni repertoara...

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.