Za 119 projekata izdvojeno čak 8 milijuna proračunskih kuna

08. 08. 2018. u 12:18 0
Najviše novca bit će uloženo u otvaranje i uređenje prostora te u opremu.

Čak osam milijuna kuna podijeljeno je trgovačkim društvima, umjetnicima i udrugama zahvaljujući natječaju poduzetništvo u kulturi. Riječ je o novcu koji su zajednički osigurali Ministarstvo kulture i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a dobrodošlu financijsku injekciju izborilo je 119 projekata.

`Otočanin` Stižu Igre gladi na hrvatski način snimane na Pagu i Braču

Lani je natječaj Poduzetništvo u kulturi bio ‘težak’ dva milijuna kuna, ali valja spomenuti i da je isto toliko izdvojeno za izdavački sektor koji je bio u krizi zbog urušavanja knjižarskog lanca Algoritam MK.

Najviše za knjigu

I ove je godine najbolje prošlo područje nakladništva i knjižarstva na koje je otpalo 45 posto iznosa odobrenih potpora (ili 3,5 milijuna kuna), a slijede ga audiovizualne umjetnosti i videoigre s udjelom od 34 posto. Na izvedbene umjetnosti otpalo je 13 posto, a na vizualne osam posto iznosa potpora.

Pogledajte video - Kamo su nestale i što danas rade bivše prve dame TV-a

Što se tiče namjene potpora, najviše će biti uloženo u opremanje i otvaranje prostora te nabavu opreme (44 posto), na zapošljavanje i uključivanje vanjskih suradniak u poslovne procese bit će utrošeno 25 posto od ukupnog iznosa potpora, na promidžbu 20 posto, na distribuciju 9 posto, a na stručno usavršavanje samo dva posto.

Najviše potpora odobreno je trovačkim društvima (58 posto), slijede ih umjetničke organizacije (24 posto) te po devet posto za obrte i djelatnosti slobodnih zanimanja. U okviru ovog natječaja bit će zaposlene 33 osobe, a knjižarski programi izborili su ukupno 1,4 milijuna kuna, što će uroditi otvaranjem pet novih knjižara.

Rekorderi iz Pule

Među onima koji su dobili najviše, nalazi se pulska Castropola d.o.o. koja je za projekt Castropola u Azilu dobila 250.000 kuna. Slijedi je Zagreb Film Festival s izborenih 200.000 kuna za internetski portal za promicanje hrvatskog kratkometražnog filma.

IZLOŽBA TISJE KLJAKOVIĆ BRAIĆ ‘Njih dvoje’ s Facebooka sada su i u galeriji

Ugledni riječki antikvarijat i knjižara Ex libris izborio je 100.000 kuna novčane potpore, dubrovačka Algebra d.o.o. za novu knjižaru 70.000 kuna (riječ je o dubrovačkoj tvrtci koja je oživjela prestižnu nekadašnju Algoritmovu knjižaru na atraktivnom dubrovačkom Stradunu, uz palaču Sponza), a zagrebačka Bookara 80.000 kuna za opremanje knjižare.

3D2D Animatori d.o.o. su za digitalni studio za 2D i 3D animaciju i MOCAP izborili 167.400 kuna, Branko Linta je za opremu za prikazivanje filmske slike i kalibraciju sustava prikazivanja izborio 175.000 kuna, dok je Brojka produkcija za jačanje svog djelovanja dobila 133.000 kuna.

Pogledajte video - Best of Semiotika

Discovery d.o.o. je za jačanje konkurentnosti brendova tvrtke KINOTV i DOKUTV - Odabrao Đelo Hadžiselimović za osiguranje virtualne vidljivosti i pristup novim publikama na regionalnom tržištu TV kanala izborio 80.000 kuna, dok je obrt za proizvodnju i usluge GAMECHUCK, za interaktivne stripove izborio 150.000 kuna. Dobra knjiga je za unapređenje projekta mobilne knjižare izborila 100.000 kuna.

Među onima koji nisu izborili potporu su Histrioni, Tamara Obrovac, Eurokaz, Fokus komunikacije, Znanje, Biakova, Artizana film, Ivana Bakal, Jesenski i Turk, Rene Bitorajac, Leykam ili pak Teatar poezije koji se natjecao projektom konačno oživljavanja Centra Miroslava Krleže u Zagrebu. 

Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".