Vip Zagreb Jazz festival: Nastup odličnog pjevača Kurta Ellinga

08.11.2008.
u 16:52
Pogledaj originalni članak

Tvrdnja da je Kurt Elling, umjetnik koji je nastupio trećeg dana Vip Zagreb Jazz festivala, vjerojatno najveći jazz pjevač svih vremena najvjerojatnije je ponešto preuranjena.

Trebalo bi i Ellingu, rođenom “tek” 1967. godine, dopustiti pravo na daljnji razvoj, možda i u nekom novom, ne nužno jazz pravcu. No, njegov ambiciozni recital u ZKM-u, i to uz raspoložene suradnike kakvi su doista vrhunski pijanist Laurence Hobogood, kontrabasist Clark Sommers i bubnjar Ulysses Owens jr., pokazao je da je Elling raritetni pjevač vrhunske vokalne tehnike i različitog repertoara.

Njegov pjev na trenutke poprima snagu vulkanske erupcije, pogotovo u neobuzdanim vokalizama koje prijete rasprsnućem i teškim posljedicama za pjevačeve glasnice, a odmah potom dobiva kantilensku pozlatu i pretvara koncert u intimno središte nekog plemenitog poetskog univerzuma. Izvrsno Elling zvuči u pjesmama baladnog karaktera koje i nadopisuje i spaja s drugim pjesmama kako bi koncert dobio na dinamici i neizvjesnosti, kao što je to učinio u pjesmi “Leaving Again” Keitha Jarretta.

Ta je pjesma zacijelo jedan od ključeva za ulazak u Ellingov povlašteni glazbeni svijet koji će ga, nadamo se, ponovno dovesti do zagrebačkih pozornica.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr