67. LJUBLJANSKI FESTIVAL

Veliki spektakl na otvaranju bit će Aida splitskog HNK

Foto: HNK Split
Veliki spektakl na otvaranju bit će Aida splitskog HNK
08.05.2019.
u 16:36
Godišnji budžet od pet milijuna eura, brojni sponzori kojima se natječu u potpori najvećoj i najvažnijoj slovenskoj kulturnoj manifestaciji te ponajviše prebogat i raznovrstan program – sve je to bilo razlog da se danas u palači Dverce čuju uzdasi divljenja i zavisti na zagrebačkom predstavljanju 67. izdanja Ljubljanskog festivala.
Pogledaj originalni članak

Dugogodišnji direktor festivala Darko Brlek najavio je niz komornih i simfonijskih koncerata, likovnu koloniju, majstorske tečajeve i nastupe vrhunskih svjetskih glazbenika, balete, opere i mjuzikle (među kojima i dvije originalne produkcije iz Sankt Peterburga). Sve će se to izmjenjivati na Križankama, u Cankarjevom domu i mnogim drugim prostorima, uključujuće i nastupe mladih glazbenika na rijeci Ljubljanici.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Bostijan Koren, direktor Slovenskih zeljeznica, Darko Brlek, direktor Ljubljanskog festivala i Mirko Boch, ravnatelj Zagrebacke filharmonije
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Bostijan Koren, direktor Slovenskih zeljeznica
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Darko Brlek, direktor Ljubljanskog festivala
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Mirko Boch, ravnatelj Zagrebacke filharmonije
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Već 17. lipnja dolazi Placido Domingo u ulozi dirigenta Verdijevog Rekvijema, a za svečano zatvaranje 5. rujna zakazan je nastup Izraelske filharmonije na oproštajnoj turneji s dirigentskom legendom Zubinom Mehtom.

Međutim, ovogodišnji produkcijski najveći i najskuplji, a vizualno najspektakularniji projekt s kojim će 2. srpnja veliki festival biti otvoren dolazi iz Hrvatske. Verdijeva Aida splitskog HNK, postavljena prije pet ljeta na Peristilu u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, u koprodukciji s Ljubljanskim festivalom, njegovim rezidentnim orkestrom Slovenske filharmonije i Mariborskom operom - čiji će pjevači pojačati Zbor splitskog HNK, upravo prerasta u spetkakl za deset puta veći auditorij i pozornicu na Kongresnom trgu u središtu Ljubljane.

- Bit će to do sada najveći koprodukcijski iskorak splitskog HNK na kojem je angažirana naša kompletna tehnika, zbor i balet – rekao je maestro Lipanović.

- Kostimi će biti isti, ali se šiva i mnogo novih za povećani zbor i broj statista. Peristilsku kamenu zamijenit će nova sfinga koja se također gradi u Splitu da bi bila postavljena na balkon Ljubljanskog sveučilišta pored pozornice, pripremaju se veliki video-zidovi za nove projekcije i potpuno nova raskošna rasvjeta – najavio je Siriščević.

A osim pjevačke solističke postave zvijezda s pozornice veronske Arene, posebna atrakcija bit će i veliki prizor trijumfalne koračnice u kojem će "nastupiti" i jedanaest rasnih lipicanera iz čuvene slovenske konjičke ergele.

Brlek je Zagrebu, uz srdačan poziv hrvatskoj publici na Ljubljanski festival, prenio i pozdrave ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, a pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić primio je dar i priznanje Ljubljanskog festivala za Milana Bandića – od eko-stakla umjetnički izrađeni vrat Tartinijeve violine iz Pirana.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.