europska turneja

Veliki simfoničari iz Montreala ponovno u Lisinskom

Foto: Lisinski
Veliki simfoničari iz Montreala ponovno u Lisinskom
20.10.2022.
u 15:34
Orkestrom će ravnati Rafael Payare, njegov novi šef dirigent
Pogledaj originalni članak

Nakon što je prije dva tjedna Kraljevska filharmonija iz Londona, pod ravnanjem svog šefa dirigenta Vasilija Petrenka i uz odličnog makedonskog pijanista Simona Trpčeskog, veličanstvenim koncertom otvorila ciklus Lisinski subotom, ovog petka u dvoranu Lisinski dolazi ugledni orkestar iz Montreala. Koncert se iznimno održava u petak jer Simfonijski orkestar Montreala upravo u Hrvatskoj započinje svoje europsko gostovanje. Gostima iz Kanade ravnat će u Lisinskom venezuelski dirigent Rafael Payare, jedan od najtraženijih dirigenata svoje generacije te novi šef dirigent orkestra, deveti u njegovoj povijesti, a kao solist u Koncertu za klavir i orkestar u G-duru Mauricea Ravela nastupit će islandski pijanist Vikingur Olafsson.

Na programu su ovoga koncerta i tonska poema Les Preludes Franza Liszta i Deseta simfonija Dmitrija Šostakoviča. Nakon Zagreba, simfoničari iz Montreala koncerte će izvesti i u Budimpešti, Beču, Bruxellesu i Londonu. Ovom se europskom turnejom obilježava šezdeset godina otkako je tadašnji šef dirigent montrealskog orkestra Zubin Mehta odveo vodeći kanadski instrumentalni ansambl na prvo europsko gostovanje. Zagrebački se Lisinski tako našao kao prvi domaćin glazbenoga gostovanja koje povezuje dvorane poput bečkog Konzerthausa, budimpeštanske Mupe i londonske Kraljevske festivalske dvorane.

Ovaj kanadski orkestar ustanovljen je 1935. godine, a među njegovim umjetničkim voditeljima bili su i dirigenti poput Otta Klemperera, Igora Markevitcha, Zubina Mehte, Rafaela Fruhbecka de Burgosa, Charlesa Dutoita te Kenta Naganoa, kojega je ove sezone naslijedio Rafael Payare. Nagano je kao šef dirigent svojedobno bio u Lisinskom sa svojim orkestrom iz Montreala i to također u ciklusu Lisinski subotom, kada je oduševio zagrebačku publiku.

Rafael Payare ima četrdeset i dvije godine i ove će sezone imati i debi s Njujorškom filharmonijom te prvi nastup u londonskom Covent Gardenu i to s Rossinijevim "Seviljskim brijačem". Već je dirigirao nekim od najboljih svjetskih orkestara, a dijete je čuvene venezuelske El Sisteme, koja se udomaćila u šezdeset zemalja svijeta. Islandski pijanist Vikingur Olafsson gost je vodećih svjetskih orkestara i dvorana, a početkom studenoga imat će i koncert u bečkom Musikvereinu uz Bečke simfoničare. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.