Spektakl na Tomislavcu

Večeri u kojima Zagreb postaje jedan od najljepših gradova na svijetu

Foto: Pixsell
Večeri u kojima Zagreb postaje jedan od najljepših gradova na svijetu
23.06.2015.
u 15:34
Proslava Svjetskog dana glazbe usred hrvatske metropole uz orkestre i Zbor HRT-a građanima postaje sve omiljenija
Pogledaj originalni članak

Kad god se organizatori nekog kulturnog događaja u Zagrebu pozivaju na Beč i Berlin kao uzor koji slijede, takva najava u mnogima izaziva sumnju i strah od provincijalnog kiča i jeftine kopije nečeg svjetskog.

Međutim, Hrvatska radiotelevizija ove je godine zasigurno pokazala da njezin projekt "Glazba i grad" zadovoljava visoke kriterije i, što je najvažnije, Zagreb pretvara u istinsku metropolu te najljepši grad na svijetu. Barem u dvije večeri.

Velike pohvale i ove godine idu odjelu, ili kako se to već na HRT-u zove, glazbene proizvodnje, a u prvom redu umjetnicima: glazbenicima Jazz orkestra koji je u parku na Trgu kralja Tomislava nastupao u subotu te Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a koji su na sam Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta upriličili spektakl u nedjelju. S obzirom na to da je inicijativa za globalno slavljenje glazbe nastala 1982. u francuskom Ministarstvu kulture, osobito se lijepo ove godine poklopilo partnerstvo ovog događaja u produkciji HRT-a s Festivalom Francuske u Hrvatskoj "Rendez-vous".

Pod ravnanjem Aleksandra Markovića bila je to prava svečanost francuske glazbe, a na dar smo dobili i nastupe čudesnog trubača Davida Guerriera te sjajnog violončelista Edgara Moreaua. Bilo je divno u parku između Umjetničkog paviljona i Glavnog kolodvora, a teško da je ikad dosad Zagreb izgledao ljepše i svjetskije nego prikazan te večeri kamerama HRT-a. 

>> Šansone i jazz utišali su gradsku vrevu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OK
okus
00:32 24.06.2015.

Cestitke svima. Organizatorima i svim izvodacima. Bilo je prekrasno.💐 Hvala svima.