Premijera

Uskoro "Breza" Borivoja Radakovića u HNK Varaždin

Uskoro "Breza" Borivoja Radakovića u HNK Varaždin
04.03.2010.
u 18:45
Radaković je jedan od najzanimljivijih suvremenih hrvatskih pisaca, publici poznat po romanima "Sjaj epohe" i "Virusi" te proznim djelima "Ne, to nisam ja" i "Porno".
Pogledaj originalni članak

U HNK-u Varaždin u tijeku su pokusi za premijeru drame „Breza“, koju je Borivoj Radaković napisao po motivima istoimene pripovijetke Slavka Kolara. Nova „Breza“ sačuvala je ponajbolje značajke izvornoga proznog predloška, ali i iznijela nove vrijednosne slojeve koje antologijskoj priči o okrutnosti zaostale sredine koja ne prihvaća mladu djevojku što se izdvaja ljepotom, plemenitošću i krhkošću, daju novu aktualnost i suvremenost.

Pomalo neočekivano, na početku trećega tisućljeća, „Breza“ prestaje biti pomalo egzotična folklorna priča o hrvatskom selu između dva velika svjetska rata te se može pročitati i kao izrazito aktualna drama o nemoćnom pojedincu u močvari tranzicijskoga grabeža. Postavljanje Radakovićeve „Breze“ ujedno je i nastavak tradicije varaždinskoga HNK u njegovanju kajkavske dramske riječi.

"Brezu" režira Želimir Mesarić, koji se u svom bogatom opusu i do sada najviše bavio upravo domaćom dramskom književnošću, a osobito onom kajkavskom. U ovom je projektu okupio sjajnu glumačku ekipu u kojoj uz članove varaždinskog ansambla Ljiljanu Bogojević, Sunčanu Zeleniku Konjević, Mariju Krpan, Vesnu Stilinović, Zdenka Brleka, Roberta Plemića te Darka Plovanića, nastupaju i gosti predvođeni Ljubomirom i Janom Kerekešom, te Damir Markovina, Dunja Fajdić i Draško Zidar.

Naslovnu ulogu igra mlada Petra Kurtela, dok se u ulozi Nadšumara pojavljuje i doajen varaždinskoga glumišta Zvonimir Jelačić.

Scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić, kostimografiju Diana Kosec Bourek i Ika Škomrlj, scenski pokret Svetlana Lukić, a oblikovanje svjetla Deni Šesnić. Scensku glazbu je skladao cijenjeni varaždinski skladatelj Davor Bobić, a Radakovićevu kajkavštinu narječju varaždinske okolice prilagodio Zdenko Brlek.

Praizvedba "Breze" je 18. ožujka, a premijera 21. ožujka.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.