Sve prednosti

Unatoč krizi najviše se traže naše knjige o Titu i “Zaratustra”

Foto: Antonio Bronić/PIXELL
Unatoč krizi najviše se traže naše knjige o Titu i “Zaratustra”
08.12.2009.
u 16:43
Kolega Zvonimir Despot uz svoj uobičajeni novinarski posao radi još jedan, a sudeći po strasti s kojom o njemu govori i - bitniji posao. On je i urednik biblioteke “Večernji edicija”.
Pogledaj originalni članak

Kolega Zvonimir Despot uz svoj uobičajeni novinarski posao radi još jedan, sudeći po strasti s kojom o njemu govori i - bitniji posao. On je i urednik biblioteke “Večernji edicija” koja donosi redom ekskluzivna izdanja. A baš ta edicija za 2010. godinu ima dogovorene sjajne naslove.

 No, prije najave onog što dolazi, treba se još jednom osvrnuti na Despotovu knjigu “Tito - tajne vladara”, koja je doslovno “poharala” nedavni Interliber.

 - S pravom mogu reći da je knjiga „Tito-tajne vladara“ prva hrvatska knjiga o Titu. Naime, dosad nismo imali ozbiljnih knjiga hrvatskih autora na tu temu. I one koje su objavljene zapravo su prijevodi stranih pisaca. Ova je u prvom redu pisana na temelju arhivskih istraživanja, najviše u Beogradu, i to joj je najveća vrijednost. Uz to, donijela je niz novih, nepoznatih spoznaja u prilozima drugih kolega. Zato su i reakcije javnosti izuzetno pozitivne, o čemu svjedoči i njezina odlična prodaja unatoč recesiji. Knjiga je izazvala veliku pozornost, a dovoljno govore komentari da već dugo nije bila toliko napunjena Zlatna dvorana Hrvatskog instituta za povijest kao za njezina predstavljanja prije mjesec dana. Uz to, zasad nema negativnih reakcija. Oni koji se ne slažu uglavnom šute, jer očito nemaju argumenata.

 Nije to bio jedini uspjeh biblioteke “Večernji edicija” na Interliberu

 - Ta je naša nova biblioteka bila izuzetno zapažena, i zbog naslova i zbog novog izgleda štanda Večernjeg lista. Iako se osjetila kriza u broju posjetitelja i kupovnoj moći, mi smo jako zadovoljni. Najviše se tražila moja knjiga o Titu, zatim ona Pere Simića „Tito-fenomen stoljeća“, a veliki je interes i dalje za novi hrvatski prijevod filozofskog klasika „Tako je govorio Zaratustra“, kao i za naše kolekcije Disneyja. Posljednja dva dana „planuo“ je i Vlaho Bukovac.

 Knjiga o Vlahi Bukovcu prva je iz zbirke Hrvatski moderni slikari, autora Igora Zidića, a ta zbirka povezuje ovu i sljedeću godinu, baš kao i velika Disneyjeva serija za najmlađe. O izdavačkim planovima za 2010. Despot kaže:

 - Slikari idu dalje, a za djecu se nastavlja Disneyjeva serija „Predivan svijet znanja“ za kojom vlada velika potražnja, vjerojatno pojačana i nadolazećim blagdanima. To je izuzetna dječja enciklopedija u čak 36 svezaka, idealan dar za ispod bora. Na djecu ćemo i dalje misliti, kao i na odrasle, ali ne bih otkrivao sve karte. Samo jamčim izuzetno zanimljive nove naslove.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.