Dani hrvatske drame

U srijedu u Splitu počinju 20. Marulićevi dani

U srijedu u Splitu počinju 20. Marulićevi dani
18.04.2010.
u 10:54
O festivalskim nagradama Marul, koje se dodjeljuju u devet kategorija odlučit će peteročlani žir, a biti će dodijeljena i nagrada publike predstavi koja dobije najvišu prosječnu ocjenu od samih gledatelja
Pogledaj originalni članak

Dodjelom nagrada Ministarstva kulture Marin Držić, te izvedbom drame "Zagrebački pentagram" Zagrebačkog kazališta mladih (na slici scena iz predstave)  u splitskom će Hrvatskom narodnom kazalištu u srijedu, 21. travnja započeti 20. Marulićevi dani.

U organizaciji HNK Split, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, jubilarno izdanje festivala hrvatske drame i autorskog kazališta održavat će se u od 21. do 28. travnja, a na njemu će biti izvedeno devet predstava u konkurenciji za festivalske nagrade, te jedna van konkurencije na samom završetku Festivala. U bogatom popratnom festivalskom programu bit će upriličena čitanja slavodobitnika nagrada za dramski tekst Marin Držić, okrugli stol ravnatelja hrvatskih kazališta, kao i studentske radionice studenata glume umjetničkih akademija iz Osijeka, Zagreba i Splita.

Za sudjelovanje na ovogodišnjem festivalu 17 hrvatskih i jedno inozemno kazalište prijavilo je ukupno 23 predstave. Ovogodišnja izbornica festivala, redateljica Nenni Delmestre je izabrala: dramu "Alabama" Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka, u izvedbi GDK Gavella iz Zagreba; "Balon" Mate Matišića u režiji Mislava Brečića i izvedbi zagrebačkog Teatra EXIT; dramu Tatjane Gromače Crnac redatelja Tomija Janežiča riječkog HNK Ivana pl. Zajca; Fragile Tene Štivičić u režiji Snježane Banović u izvedbi osječkog HNK; "Kraljevo" Miroslava Krleže u izvedbi zagrebačkog HNK redatelja Ozrena Prohića; autorski projekt redateljsko-dramaturškog tima Anice Tomić i Jelene Kovačić "Menažerija", u izvedbi HKD Rijeka; "Prije sna" Lade Kaštelan HNK Split u režiji Ivice Boban; predstavu "Zagrebački pentagram" Filipa Šovagovića, Igora Rajkija, Nine Mitrović; Damira Karakaša i Ivana Vidića koju je režirao Paolo Magelli, u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih; te "Žrtve zemljopisa 2: Povratak žrtve" Mirana Kurspahića i Rone Žulj redatelja Mirana Kurspahića u izvedbi Teatra ITD iz Zagreba.

Zadnjeg festivalskog dana, po dodjeli festivalskih nagrada van konkurencije bit će prikazana komedija "Škrtičina" Marijane Nole (prema Moliereu) koju je u Šibenskom kazalištu postavio redatelj Zoran Mužić.

O festivalskim nagradama Marul, koje se dodjeljuju u devet kategorija odlučit će peteročlani žiri u sastavu: Aida Bukvić, Danica Dedijer, Ratko Glavina, Luko Paljetak i Georgij Paro. Osim nagrada Marul, bit će dodijeljena i nagrada publike predstavi koja dobije najvišu prosječnu ocjenu od samih gledatelja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.