opera liceu barcelona

U operi održali koncert za biljke: Priroda je zauzela mjesta koja smo mi oduzeli njoj

Foto: NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL
Foto: NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL
Foto: NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL
Foto: NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL
23.06.2020.
u 12:41
Jedna od najpoznatijih opernih kuća u Europi, Opera Liceu u Barceloni u ponedjeljak je, nakon više od tri mjeseca ponovno otvorila svoja vrata, no posjetiteljima na prvome koncertu nisu trebale ni maske ni rukavice, a ni fizički razmak. Sjedala je, umjesto ljudi, zauzelo gotovo 2300 biljaka.
Pogledaj originalni članak

Organizator koncerta i umjetnički direktor Liceua, Victor García de Gomar, pojasnio je da je svrha koncerta potaknuti ljude na razmišljanje o apsurdnome stanju u kojemu su se zatekli za vrijeme izolacije, kada su postali "publika lišena statusa publike".

Tako su prvu publiku u ovoj katalonskoj opernoj kući nakon ublažavanja restriktivnih mjera činile 2292 lončanice s raznolikim biljnim vrstama. 

Eugenio Ampudia, konceptualni umjetnik koji stoji iza koncerta, rekao je da mu je cilj bio ukazati na ono što se dogodilo u Španjolskoj, ali i širom svijeta zbog pandemije koja je primorala ljude da se povuku s javnih prostora.

"Priroda je zauzela mjesta koja smo mi ranije oduzeli njoj", kazao Ampudio na probi prije koncerta. "Možemo li pokazati više empatije? Započnimo s umjetnošću i glazbom u velikoj opernoj kući tako što ćemo u nju pozvati prirodu".

Nakon koncerta biljke su poklonjene zdravstvenim radnicima kao zahvala za njihov bespoštedan trud u posljednjih nekoliko mjeseci. Šestominutni koncert na pozornici Liceua prenosio se uživo putem Youtubea, a održali su ga članovi gudačkog kvarteta koji su izveli elegiju "Krizanteme" talijanskoga skladatelja Giacoma Puccinija. Prije i nakon izvedbe glazbenici su se naklonili "publici".

Organizatori su kazali kako se nadaju da će produkcija poslužiti kao svojevrsna potvrda važnosti umjetnosti, glazbe i prirode te kao putokaz prema povratku uobičajenim aktivnostima nakon pandemije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.