U Galeriji 'Milan i Ivo Steiner' izložba slika Brune Mascarellija

09.11.2008.
u 13:24
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Izložba retrospektivnih i recentnih radova hrvatskog slikara Brune Mascarellija otvorena je danas u Galeriji "Milan i Ivo Steiner", u sklopu zagrebačke Židovske općine.

Izložene su 22 slike, nastale u radoblju od 1961. do 2008. godine, većinom u tehnikama ulja na platnu i šperploči te akrila na platnu i šperploči.

Otvarajući izložbu akademski slikar i akademik Đuro Seder istaknuo je kako je izložen "malen segment golemog opusa Brune Mascarellija, rovinjskog, ali i svjetskog slikara".

Riječ je o umjetniku koji svoje slikarstvo gradi na najboljoj tradiciji zapadnog moderniteta, koristeći impulse velikih majstora moderne. Mediteran je za Mascarellija izvor umjetničkog nadahnuća što se posebno vidi u njegovim brojnim inačicama istarskog pejzaža, rekao je Seder.

- Rovinj je mjesto odakle Bruno Mascarelli uvijek iznova kreće u pohod na svjetske prostore i galerije, da bi se u Rovinj uvijek ponovno vratio - dodao je.

Govoreći o slikarevu umjetničkom opusu Seder je naglasio golemu Mascarellijevu energiju i kreativnost. Djelovao je od 1952. u Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Austriji, Brazilu, na Bliskom istoku i drugdje, izlažući samostalno i na skupnim izložbama u cijelome svijetu.

Bruno Mascarelli rođen je 1926. u Sarajevu. Zagrebačku umjetničku akademiju upisuje godine 1948., a prvi javni nastup imao je 1949. u sklopu izložbe studenata zagrebačke akademije.

Iako radi i izlaže u cijelome svijetu, od 1950. ostaje trajno vezan uz Rovinj. Dobitnik je brojnih hrvatskih i svjetskih nagrada za slikarstvo i grafiku.

Izložba u Galeriji "Milan i Ivo Steiner" otvorena je do 14. prosinca.

(Hina)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr