Izlazi Snjegović

Triler u kojem je Jo Nesbø dokazao status prvaka žanra

Foto: arhiva Profil
Jo Nesbo, Snjegović
Foto: pixsell
Jo Nesbo
Martin Scorsese
29.03.2013.
u 23:05
Po intrigi je novi roman zapravo najsličniji Nesbøovu “Spasitelju”, romanu koji je u Hrvatskoj podigao veliku medijsku buku zbog činjenice da je Nesbø za lik ubojice odabrao mladića koji je u Vukovaru uništavao srpske tenkove
Pogledaj originalni članak

Odmah nakon uskrsnih blagdana u rukama hrvatskih ljubitelja punokrvnih krimića bit će i “Snjegović”, najbolji roman Joa Nesbøa, Norvežanina kojeg je Sunday Times proglasio budućnošću krimića. Knjigu je objavila Profilova biblioteka Fokus (urednik Branko Matijašević, prevoditeljica Iva Ušćumlić Gretić, cijena 129 kuna).

Na dan prvog snijega

A prije “Snjegovića” do nas je stigla vijest da je Hollywood već otkupio prava za ekranizaciju knjige i da će film režirati Martin Scorsese. Takvi majstori, naravno, ne griješe, jer upravo je “Snjegović” najbolji roman u seriji o detektivu Harryju Holeu, uzbudljiva priča o potrazi za serijskim ubojicom koji ubija udane žene (moraju imati djecu), i to na dan kada padne prvi snijeg. Priča o potrazi koncipirana je tako da detektiva Harryja Holea i čitatelje nekoliko puta odvede na sasvim pogrešan trag, ali u “Snjegoviću” je još posebnije to što opasnost vreba iz neposredne blizine, a u igri su, naravno, životi onih koje detektiv Hole najviše voli. Stoga je “Snjegović” sam vrh aktualne kriminalističke literature, djelo koje jasno pokazuje zrelost samog autora, ali i dokazuje zašto je upravo skandinavska škola trilera stekla slavu i brojne obožavatelje.

Nesbø jasno naznačava karakteristike norveškog društva, opisuje načine na koje djeluje visoka politika, pa su tako uz sam lov na ubojicu uzbudljive i stranice romana koje donose priču u kojoj glavešine policije i društva odlučuju tko će biti žrtveno janje bačeno pred medije i javnost u trenutku kada treba priznati da su prije vremena zatvorili istragu i da je pravi ubojica još na slobodi.

Uzbuđenja doista ne nedostaje i “Snjegovića” je teško ispustiti iz ruku. Po toj je intrigi zapravo je najsličniji Nesbøovu “Spasitelju”, romanu koji je upravo u Hrvatskoj podigao veliku medijsku buku i postigao status hita zbog činjenice da je Nesbø za lik ubojice odabrao Hrvata, mladića koji je kao dječak u Vukovaru uništavao srpske tenkove, da bi nakon Domovinskog rata postao profesionalni ubojica koji “operira” širom Europe, a posao mu vodi tajnovita žena u jednom zagrebačkom hotelu.

Tada smo se divili načinu na koji je Nesbø opisao atmosferu i stradanje ratnog Vukovara, a “Snjegović” će sada biti najzanimljiviji onima koji su već čitali romane o istragama Harryja Holea, jer će upravo njima biti potpuno jasno kako briljantno autor plete priču oko svog glavnog junaka i kako je razvio njegov lik. Oni će i najbolje pohvatati veze s prethodnim knjigama, jer i ovdje su uz Holea njegova velika ljubav, njezin sin, ali i policijski psiholog koji mu pokušava pomoći.

Demoni prošlosti

Inspektor Hole je i u “Snjegoviću” svojevrsni otpadnik iz policijskih redova, briljantni istražitelj, ali težak suradnik, čovjek kojeg proganjaju demoni prošlosti i alkoholizam kojem nikako da dođe kraj. Iako je napredovao na ljestvici policijskih činova, i dalje je na rubu da ga se kazni zbog grijeha iz prošlosti. Baš zbog toga on je ubojici ljutiti protivnik, ali i idealna žrtva da oko njega splete svoju mrežu poremećenih uzročno-posljedičnih veza.

Je li Nesbøovu ciklusu o Harryju Holeu time kraj? Kraj “Snjegovića” može se čitati dvojako. Zbog tvrdokornih ljubitelja krimića treba se nadati da će mu na mirnim ulicama Osla njegov tvorac uskoro naći neku novu priču.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.