Kipar Mladen Mikulin

Članovi Doorsa žele da ponovno ukrasim grob Jima Morrisona

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Članovi Doorsa žele da ponovno ukrasim grob Jima Morrisona
12.07.2017.
u 11:05
Akademski kipar već je izradio jednu Morrisonovu bistu, koja je na grobu stajala sedam godina prije nego što je ukradena, od 1981. do 1988.
Pogledaj originalni članak

U noći kada je François Mitterrand drugi put izabran za francuskog predsjednika 1988. godine s groba Jima Morrisona na pariškom groblju Père-Lachaise ukradena je 138 kilograma teška bista koja prikazuje rock-legendu.

Lopovi su iskoristili priliku kada je većina policijskih snaga bila zauzeta. Koliko su bili čvrsti u svom naumu, govori i činjenica da su bistu prebacili preko trometarskog zida kojim je opasano groblje.

Vozila se u prvom razredu

Ta skulptura nikada nije pronađena. Rastužilo je to najviše njezina autora, akademskog kipara Mladena Mikulina, koji je bistu uoči desete godišnjice smrti legendarnog rokera izradio u svojem ateljeu u Vukovini pored Velike Gorice. Tada, 1980-ih, još nije niti upisao Akademiju likovnih umjetnosti. Na ideju da napravi bistu došao je nakon što je uočio fotografiju zapuštenog groba rock-glazbenika u tekstu u časopisu “Džuboks”, koji je potpisao pokojni Darko Glavan koji je tragično preminuo u prometnoj nesreći prije osam godina. Iako ga tada još nije osobno poznavao, kasnije su njih dvojica postali dobri prijatelji. Mikulinovoj je inicijativi pomogao sam Glavan, a nakon što je prvo kontaktirao upravu pariškog groblja, dozvolu je dobio i od Morrisonove obitelji.

– Nije bilo komplicirano bistu donijeti u Pariz. Dovezao sam je vlakom, vozila se čak u 1. razredu jer je jedino ondje bilo mjesta – govori Mladen Mikulin. Bista je postavljena 4. lipnja 1981. godine na kameno postolje na kojem je Mikulin uklesao Jimovo ime i prezime te godine rođenja i smrti. Svečanosti postavljanja su, uz brojne poštovatelje, osobno nazočili i članovi “The Doorsa” – gitarist Robby Krieger, bubnjar John Densmore i klavijaturist Ray Manzarek. Već otprije magnet za obožavatelje, skulptura je privlačila i brojne vandale koji su je godinama poružnjivali, šarali po njoj, bojili je i lomili. Kad je u proljeće 1988. netragom nestala, jedva da je nalikovala Mikulinovu prvotnom djelu. O nje u međuvremenu diplomirao i postao jedan od najzapaženijih hrvatskih kipara. Nekoliko njegovih spomenika postavljeno je i na javne površine – Grga Martić u istoimenoj zagrebačkoj ulici, Hrvatski sokol u parku Maksimir, a jedna od najboljih skulptura s prve izložbe – Čovjek s kolutom – u ljeto 2003. godine postavljena je na savskom nasipu u Zagrebu. No unatoč mnogim priznanjima, iz glave mu ne izlazi rad za koji se ne zna gdje je.

Originalnu bistu odlučio je zamijeniti novim radom. No ovaj put odlučio je prikazati Morrisonovu posmrtnu masku sa željom da se ista s boljim nadzorom nego prije trajno izloži iznad novog nadgrobnog spomenika koji je u međuvremenu postavljen.

Prijedlog na razmatranju

– Taj spomenik izgleda poput vojničkog sanduka od granita, pa bi posmrtna maska napravljena u bronci promjera 40 centimetara pjesnički savršeno odgovarala cijeloj priči, s obzirom na to da je Jimov otac bio admiral američke mornarice, a sam je glazbenik odgajan vojnički, iako je poslije bio čvrsti protivnik vojske – govori Mladen Mikulin. S namjerom postavljanja kontaktirao je ponovno upravu groblja, koja ga je uputila na ured gradonačelnice, no ondje je naišao na zatvorena vrata.

– Administracija gradonačelnice Anne Hidalgo prilično je neučinkovita, no prijedlog je u razmatranju. Od obitelji su preostali brat i sestra, koji u načelu nemaju ništa protiv, a oduševljeni su i preostali članovi benda – priča Mladen Mikulin.

Posmrtna maska dosad je bila izložena tek u sklopu izložbe o povijesti zagrebačkih i europskih groblja u Muzeju grada Zagreba, gdje je izazvala veliku zainteresiranost posjetitelja. Dok se ne postavi na pariškom groblju, stajat će u istom kiparskom ateljeu gdje je nastala i ona prva – u turopoljskoj Vukovini u obiteljskoj kući Mladena Mikulina – staroj kuriji Alapić. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
11:59 12.07.2017.

Idemo svi za Jima.