autor otuđio vlastiti rad

Talačka kriza završena: fotografija Jasmina Krpana vraćena u Modernu galeriju

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Primopredaja sporne fotografije
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Jasmin Krpan pokazuje fotografiju "Azra"
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Mjesto na kojem je bila izložena fotografija "Azra"
20.12.2019.
u 15:00
U Modernoj galeriji obavljena je primopredaja fotografije "Azra" koju je autor Jasmin Krpan na otvorenju skinuo sa zida galerije i odnio, objašnjavajući svoju odluku povredom autorskih prava.
Pogledaj originalni članak

Na nedavnom otvaranju izložbe Moderne galerije “Ikonografija grada II: Vizije grada” dogodio se neslućeni incident. Autor jedne od izloženih fotografija, Jasmin Krpan, neprimjećen ju je skinuo sa zida galerije i nestao u noći. Krpanova fotografija, naslovljena “Azra” prvi put je objavljena u časopisu “Polet”, a za sada nepoznati vlasnik fotografije koji ju je od Krpana otkupio (ili mu je darovana, što sam autor nije htio reći), dao ju je na posudbu Modernoj galeriji. Jasmin Krpan svoju je akciju opravdao kršenjem autorskih prava od strane galerije, a u priopćenju za novinare naveo je kako "autor dok je živ ima pravo znati i odlučivati kako, gdje i u kojem kontekstu će se njegovo djelo koristiti”. Modernu galeriju, doduše, nije ni na kakav način obavijestio o povredi svojih autorskih prava, već je fotografiju otuđio, a zatim i javno pozvao medije da prisustvuju vraćanju fotografije u Modernoj galeriji kamo je danas u popodnevnim satima stigao s odvjetnikom, usput nazvavši to svojim “malim performansom”. U razgovoru s Večernjim listom naveo je da ga u vezi izlaganja fotografije “Azra” muče tri stvari.

- Smeta mi prvo što me nisu kontaktirali ni pitali za dopuštenje, što se ne uklapa u tematsku cjelinu u kojoj je izložena te što mi nisu platili. Oni znaju da ja u Zagrebu nikada ne izlažem jer tražim da mi se plati. I kada je u Muzeju suvremene umjetnosti bila izložba 30 godina “Poleta”, ja jedini nisam izlagao upravo zato jer sam tražio da mi plate - rekao nam je Jasmin Krpan. 

U svom priopćenju kojeg je pri primopredaji fotografije pročitao okupljenim predstavnicima medija, situaciju je usporedio i sa slučajem korištenja pjesme “Kad se male ruke slože” Arsena Dedića, koju je udruga Vigilare nezakonito koristila za svoju propagandnu kampanju za zabranu pobačaja te pozvao Modernu galeriju da njegovu fotografiju uklone s izložbe. 

Moderna galerija odgovorila je službenim priopćenjem u kojem navode da su fotografiju dobili od privatnog kolekcionara u svrhu izlaganja te u dobroj vjeri je, uz brojne druge radove vezane uz dionicu u koju je uvrštena, izložili kao svjedočanstvo jednog vremena. 

- Naglašavamo da ni u kom slučaju nismo željeli ugroziti autorska prava gospodina Krpana. Konačno, njegovo ime je napisano i na legendi koja prati fotografiju - napisali su.

Također, potvrdili su da im se Krpan nije obratio ni usmenim ni pismenim putem te u slučaju da je vlasništvo izložene fotografije sporno, taj bi problem autor fotografije trebao riješiti pravnim putem sa samim vlasnikom. Problematiku autorskog prava i prava na izlaganje stoga će riješiti nadležne pravne službe, no ukoliko je dotični primjerak fotografije zaista u vlasništvu treće osobe, nameće se zaključak da ju autor nije smio skinuti sa zida, a kamoli odnijeti van galerije. 

Iako je talačka kriza završila, a fotografija je vraćena u posjed Moderne galerije, ona više neće biti izložena. Pohranjena je u depo te će biti vraćena posuditelju po završetku izložbe, koju bez fotografije “Azra” možete razgledati do 23. veljače.

Prenosimo vam i snimku akcije s otvaranje izložbe Ikonografija grada II: VIzije grada" koju je Jasmin Krpan objavio na Facebooku. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.