FESTIVAL

Subota u Vrgorcu posvećena je pjesnikinji Vesni Parun

Subota u Vrgorcu posvećena je pjesnikinji Vesni Parun
01.07.2011.
u 23:44
Poetsko-scenski portret Vesne Parun priredio je glumac Goran Matović, umjetnički direktor festivala, a na sceni mu se pridružuju Vesna Tominac, Dijana Vidušin, Lidija Bajuk i Tonko Maroević.
Pogledaj originalni članak

U Vrgorcu se nastavlja bogat kulturni program festivala "S Tinom u Vrgorcu" koji je otvoren premijernom izvedbom predstave "Vlado Gotovac: Domahujem životu" autora Gorana Matovića, uz kojeg su glumili još Boris Svrtan, Goran Grgić, Vedran Mlikota i Dinka Vuković, Gotovčeva unuka.
Vesni Parun, nedavno preminuloj pjesnikinji koja je za života bila i ostala "pretvrd orah" za ovu kulturnu sredinu, posvećen je poseban dio festivala. Njezin će se poetsko-scenski portret posebno obilježiti 2. srpnja u Ujevićevu rodnom mjestu, i to pod naslovom "Kad bi se moglo putovati". Portret je priredio glumac Goran Matović, umjetnički direktor festivala, a na sceni mu se pridružuju Vesna Tominac, Dijana Vidušin, Lidija Bajuk i Tonko Maroević.

 - Vesna Parun je po svojoj sudbini "ženski Tin": svoj tretman najveće poetesa hrvatskog jezika od Cvijete Zuzorić do danas, odredili smo smjestivši je, i simbolično i doslovno, na marginu – kaže Matović o razlozima zbog kojih je ovaj festival prirodni dom autoričinih stihova.

"Na početku i na kraju hrvatskog pjesništva stoje dvije pjesnikinje iznimne ljepote, Cvijeta Zuzorić i Vesna Parun. Cvijetinu ljepotu zabilježili su stihovi mnogih pjesnika, a Vesninu mnoge  fotografije. Obje su dokaz da ljepota ženi ne mora nositi i sreću…Nakon ujevićevskih himničkih, optimističkih Zora i vihora, ona  kao da se prepušta jakoj riječi ženskog prokletstva iz  Matere  čovjekove: Bolje da si rodila zimu crnu, o mati moja, nego mene... Kao što je kritika uočila, pjesme iz knjige koja označava vrhunac pjesništva Vesne Parun, Crna maslina, nisu više himne nego tužaljke. U prvom redu, pjesnikinja u toj zbirci napušta aktualitet iz Zora i vihora te kao nitko u našoj poeziji daje događaju ljubav svevremeno važenje obasjano neumitnošću antičkog fatuma... „  napisao je Zvonimir Mrkonjić 

Subotnje jutro u Vrgorcu započinje pak posebnim izdanjem omiljene zagrebačke pjesničke tribine "Jutro poezije" u Tinovoj kuli. U svetkovini poezije sudjeluju Robert Roklicer, Diana Burazer, Petra Domović, Davorin Žitnik i Tomica Domović.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.