KRATKA PRIČA

Sandro

06.01.2018.
u 12:03
Kratka priča “Ranko Marinković” zaštitni je znak Večernjeg lista. Od 1964. godine svake subote izlaze prozni tekstovi poznatih i manje poznatih autora
Pogledaj originalni članak

Dok sam mu popravljala kragnu na loše ispeglanoj košulji u praznoj čekaonici, radnici su bušili rupe za slike koje su bile naslonjene na zid. Sandro ih je gledao kao da se znaju oduvijek i cijelo me vrijeme držao za ruku. Buka ga je plašila kao i tišina, jedino je sunce pomagalo ugurati dobro raspoloženje u još jedan dan zaglavljen u hodniku bolnice. U ćošku je stajala golema vaza u zagrljaju jedne od Klimtovih žena, doktorica N. bila je u viziti.

– Hoćeš slanac? – pitala sam.

– Ne znam.

Primio me čvrsto za ruku i gledao u cipele. Sandro nije volio skidati cipele. Kada bismo igrali grad, država, rijeka, obuvao ih je kao da nekamo putuje, čvrsto bi zavezao žnirance, uzdahnuo dvaput, i rekao:

– Može!

– Samo malo, gospođo – rekao je radnik – moramo napraviti rupu baš tu, iznad vaše glave.

Pomislila sam: kada bi bar napravili rupu u mojoj glavi da iz nje poispadaju sve teške misli i onda da u nju zakucaju neku sliku, recimo Eiffelov toranj Ivana Generalića, i da njezini stanovnici budu jedini, da je ulaz zabranjen svima koji su zaboravili sanjati u bojama i očekivati put u Pariz.

Doktorica N. i danas je došla na vrijeme čudeći se:

– Opet ste došli prerano, gospođo. Ja nikad ne uzimam pacijente prije nego što su naručeni – pogladila je Sandra po licu. – Dobro? Dobrooo?

– Sandro, reci kako si. Doktorica pita kako si.

– Ne znam – rekao je tiho.

Njegovo “ne znam” rastvaralo mi je pore i ucrtavalo bore svuda gdje je još bilo mjesta.

– Pričekajte još malo da obavim jedan razgovor, može? – vikala je veselo iz sobe.

Jedan od radnika otvorio je Red Bull. Sandro mu je prišao i pružio ruku.

– Može meni jedan?

– Što može, što? Red Bull? Je l’ bi on to Red Bull, gospođo? Hahahahaha, pa ja bi’ mu dao, al’ što će reći doktorica? – namignuo mi je nekako čudno.

S ljestava je zaorio glas drugog radnika:

– Ko nju jebe, vidiš da je opsjednuta onim klincem, pacijenti se moraju sami snalazit.

Zamolila sam Sandra da sjedne i obećala mu dugu šetnju šumom. To ga je smirilo, sjeo je i ponovo gledao u cipele.

– Jakna, di mi je jakna? – zaderao se odjednom.

– Na tebi, imaš jaknu, nisi je ni skidao.

Često sam zamišljala da ga ostavljam u šumi ili bacam u more ili ga jednostavno ostavljam pred vratima kuće njegove sestre i govorim:

– Brini se za njega, meni je dosta, ja još želim živjeti.

Ili ne govorim ništa, samo ga ostavljam.

– Gospođo, gospođo Šanc, uđite. Uđite! Kako si danas? Kako ti je ime?

– Reci Sandro – šapnula sam.

– Gospođo, ‘ajde pustite njega da govori. Kako ti je ime?

– Ludvig.

– Ma kakav Ludvig, Ludvig mu je tata, hahaha, ‘ajde ne lupetaj – ton mi je postao iritantan, frekvencija kojom sam uznemirila samu sebe.

– Ludvig! – gleda me ljutito.

– Koliko imaš godina?

– Deset.

Oči su mi postale mutne, stiskala sam onaj ružni zeleni stolac i stisnula zube da ne zagrizem u njegov vrat i pustim van tu lošu krv i mozak koji zadnjih godina ne prepoznajem. Doktorica N. otvarala je usta, pustila sam nju i Sandra da sami plove u tom nepomičnom razgovoru, a ja sam otišla u svoju mladost na Konteru, natopljenu parfemima prepotentnih bogataša iz Sekstina i jednog velikog muškarca u zelenoj dolčeviti, sjećam ga se, bio je tu i prošli mjesec, i svaki dan, svaku sekundu bio je tu, pitao je jesam li još uvijek za ples ili sam to rekla tek tako, da nešto kažem. Bio je pripit i šarmantan, društven, ali ne blebetav, nije ga bilo strah života, a ja sam se bojala svega, jesam, imala sam nisko samopouzdanje i loše mišljenje o svom šiljastom licu i tankim nogama, zato sam uvijek pazila na cipele i hod. Vrijeme Gine Lollobrigide bilo je surovo prema Twiggy djevojkama. Ipak, šarm je urođen, moj smisao za humor tada još nije dolazio do izražaja, bar ne u njegovu društvu. Bila sam tiha i sramežljiva, a on glasan, otvoren i siguran. Prati me doma, dolazi i sutra, a nakon tri mjeseca me ostavlja jer ima neriješen odnos i problem sa zbližavanjem. Vraća se za godinu dana. Nisam ih provela u ljutnji, čekala sam. Nakon dvije godine dobivamo kćer i sina. Blizanci. Radost koja se protegnula do njihovih srednjih godina. Kći je otišla nedavno u grad dovoljno dalek da ostane daleka, a sin je još uvijek s nama, odlazi i vraća se, njegovi su izbori nemogući već u startu, ali sretna sam što ne odustaje i ulazi u priče koje nas ostavljaju skamenjenima. Razmaženost koju smo mu poklonili plazi nam jezik, a mi ne znamo što bismo s njom osim da je bezrezervno grlimo i zalijevamo u praksi i sjeckamo na komadiće u teoriji.

– Gospođo moja, ovo je sve dobro, ne možemo očekivati previše, joj kad bih ja to doživjela, sve mlađi ljudi postaju izgubljeni i bolesni, vremena su teška, znate, to je još sve neistraženo… Ipak tu su i godine, visoke godine… – Vraćam se i lovim piskutave rečenice doktorice N. Gledam u Sandra koji je danas odlučio biti Ludvig.

– Jučer smo bili na utakmici – veli.

– Ko? – pitam ga, ovaj put mirno.

– Ja i ovi moji s posla.

Doktorica me gleda sućutno.

– Hrabri ste, gospođo, to nije jednostavno.

– Nije, nikad nije bilo, nikad… dok shvatite da je vaš muškarac dječak, a njegov zaborav životni izazov, već ste dovoljno tupi za sve što vas okružuje, lijepa doktorice, vrijeme vas provocira, a od vas se traži kontrola nad tim istim provokatorom.

– Mislite li da zna tko ste vi, gospođo Šanc?

– Mislim da zna, doktorice N. Ne zna mi ime, ali zna, zna tko sam. Ja više ne, ali on, on zna.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.