intrigantno otkriće

Rendgen otkrio skrivena djela Van Gogha i Modiglianija

Foto: Neil Hanna/REUTERS
Rendgen otkrio skrivena djela Van Gogha i Modiglianija
20.07.2022.
u 12:26
Prošlog tjedna pomoću rendgena skrivene su slike pronađene ispod čak dva djela dvojice majstora slikara
Pogledaj originalni članak

Rendgenske snimke već se godinama koriste u svijetu umjetnosti – to je jedna od najmanje invazivnih metoda kojima se povjesničari umjetnosti i restauratori služe pri analizi slika kako bi vidjeli, primjerice, oku nevidljive pukotine na platnima i razna oštećenja. Znalo se dogoditi i da na rendgenskoj snimci iz pozadine izrone skriveni slojevi, prethodne verzije slike koje je umjetnik odbacio i prebojao, a prošlog tjedna skrivene su slike pronađene ispod čak dva djela dvojice majstora slikara, Van Gogha i Modiglianija.

Tijekom rutinskog pregleda slike "Glava seljanke" Vincenta van Gogha u kolekciji Nacionalnih galerija Škotske, konzervatori su ispod slojeva i slojeva boje, ljepila i kartona, otkrili slikarov autoportret. Tu im je, "skromnu malenu sliku", kako je opisuje škotska konzervatorica Lesley Stevenson, 1960. godine donirao edinburški odvjetnik Alex Maitland, a pod rendgen je došla tijekom priprema za ljetnu impresionističku izložbu Kraljevske škotske akademije. Nisu puno očekivali, no rendgen je ispod lica seljanke otkrio lik samog Van Gogha, vrlo nalik na njegove poznate autoportrete. Na snimci se pokazao iako ga je umjetnik "pokopao" novim slojevima, jer je naslikan olovnim bjelilom, jednim od najstarijih i među slikarima tijekom povijesti omiljenih pigmenata, koji se danas više ne koristi zbog štetnosti za zdravlje. Stručnjaci iz Nacionalnih galerija Škotske smatraju kako ovaj autoportret pripada seriji takvih Van Goghovih slika, naslikanih na poleđinama platna u vremenu kada je živio u Nuenenu u Nizozemskoj. Sada će ga pokušati i izvući na svjetlo dana, i to vrlo pažljivo, kako ne bi oštetili i originalnu sliku.

Na isti način, kustosi muzeja Hecht u izraelskom gradu Haifa, ispod slike "Gola žena u šeširu" pronašli su čak tri skice slavnog talijanskog umjetnika Amedea Modiglianija. Jednu od njih prvi put su primijetili još prije deset godina, a pokušavajući je izoštriti, nedavno su nabasali na još dvije različite skice! One, smatraju stručnjaci, pripadaju nekim od rijetkih sačuvanih ranih Modiglianijevih radova, kada još nije razvio svoj prepoznatljivi stil slikanja koji karakteriziraju izduženi vratovi i tanašni udovi. A prije nekoliko godina, rendgenom je ispod jednog od Modiglianijevih remek-djela, "Portreta žene", pronađen još jedan, do tada nepoznati portret njegove partnerice Beatrice Hastings.

Foto: Neil Hanna/REUTERS

Takve su skrivene skice prije pronađene skrivene ispod nekoliko Picassovih slika, ali i djela Edgara Degasa i Rembrandtove slavne "Noćne straže"

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.