povratak vinila

Prvi put od osamdesetih, ploče se prodaju bolje od CD-ova

Foto: MAAA/WENN/PIXSELL
Prvi put od osamdesetih, ploče se prodaju bolje od CD-ova
11.09.2020.
u 11:40
Prvi put u zadnjih 30 godina u Sjedinjenim Državama gramofonske ploče prodaju se bolje od kompaktnih diskova, objavila je američka diskografska udruga RIAA.
Pogledaj originalni članak

U prvoj polovini 2020. godine glazbeni fanovi potrošili su 232,1 milijuna dolara na ploče, a na CD-ove 129,9 milijuna. 

No ukupna je prodaja fizičkih nosača zvuka pala za 23 posto u odnosu na prošlu godinu što RIAA pripisuje zatvaranju glazbenih prodavaonica u vrijeme pandemije. 

Ploče su ukupnoj prodaji fizičkih nosača zvuka sudjelovale sa 62 posto, što je odličan podatak za ljubitelje vinila čiji su povratak potaknuli kolekcionari i hipsteri, nostalgični za stranom A i stranom B. 

Ipak, to je kap u moru zarade koja se ostvaruje 'streamingom', koji u ukupnoj prodaji glazbe sudjeluje s čak 85 posto. Prihodi 'streaming' platformi, poput Spotifya, Apple Musica i Amazona, iznosili su 4,8 milijardi dolara. 

Zatvoreni u kućama tijekom pandemije, ljubitelji glazbe sve češće se pretplaćuju na takve platforme i broj njihovih korisnika dosegao je 72 milijuna, odnosno 24 posto više nego u prvom dijelu 2019.  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
12:50 11.09.2020.

Nekad su glazbenici pri izdavanju LP pazili da na ploče stave najbolje. LP ploče su imale ograničenje snimanja na 40 do 50 minuta glazbe. Pojavom CD se na jednu ploču moglo snimiti oko 70 do 75 minuta glazbenog materijala, pa su muzičari često stavljali nekvalitetne muzičke brojeve kako bi popunili prostor. To također može biti jedan od razloga zašto vinil se ponovo počinju kupovati. Što se tiče kvalitete ne primjećujem veliku razliku u kvaliteti kad se pušta na kvalietnom HiFi. Platforme koriste mp3 ili neki drugi oblik komprimiranog digitalnog zapisa, a popularni su jer možeš birati što želiš slušati, a kvaliteta je približna kvaliteti internet radija.