veliki kazalištarac

Preminuo redatelj Božidar Violić

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Preminuo redatelj Božidar Violić
30.11.2020.
u 14:31
U 90. godini preminuo je kazališni redatelj Božidar Violić.
Pogledaj originalni članak

U 90. godini preminuo je kazališni redatelj i pedagog Božidar Violić.

Violić rođen je u Splitu 1931. godine, a diplomirao je romanistiku na Filozofskom fakultetu i režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radio je kao redatelj i dramaturg na Radio Zagrebu, a zatim i u kazalištu "Gavella". Bio je profesor glume i režije na Akademiji dramske umjetnosti te umjetnički ravnatelj te redatelj i dramaturg u Zagrebačkom kazalištu mladih od 1979. do umirovljenja 1999.

Režirao osamdesetak dramskih i opernih predstava (I. Brešan, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja i Svečana večera u pogrebnom poduzeću; S. Novak, Mirisi, zlato i tamjan, u vlastitoj adaptaciji; F. Šovagović, Sokol ga nije volio; L. Kaštelan, Adagio; A. Šoljan, Galilejevo uzašašće; U očekivanju Godota S. Becketta; Henrik IV. L. Pirandella; Vesele žene windsorske i Richard III. W. Shakespearea; Život je san P. Calderóna de la Barce; Volpone B. Jonsona; Gospon lovac G. Feydeaua; Opasne veze Ch. Hamptona; Đavolov učenik G. B. Shawa...) Dramatizirao je više tekstova te radio kao prevoditelj. Autor je scenarija za kratke i dugometražne filmove poput Babajinog "Nesporazuma" te "Breze". 

Bio je suprug bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1994. godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

WA
waltercronk
11:40 06.12.2020.

Niste trebali tako puno o jednom od najvećih kazališnih redatelja..