tužne vijesti

Preminuo legendarni hrvatski glumac Pero Kvrgić

Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL
23.12.2020.
u 11:22
U 94. godini preminuo je čuveni hrvatski glumac Pero Kvrgić.
Pogledaj originalni članak

U Zagrebu, u 94. godini preminuo je čuveni hrvatski glumac Pero Kvrgić. U svojoj dugačkoj i plodnoj karijeri glumio je na daskama svih većih hrvatskih kazališta, a bio je omiljen i na velikom platnu kao i na malim ekranima. 

Kvrgić je rođen u Moravicama u Gorskom kotaru, 4. ožujka 1927. godine. Prva kazališna iskustva stječe u partizanskim kazališnim skupinama "Ivan Goran Kovačić" i "August Cesarec". Od 1950. do 1954. član je ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, no godinu dana nakon pridružuje se ansamblu zagrebačkog Dramskog kazališta, današnje Gavelle, gdje je djelovao kao glumački prvak. Nakon povratka u Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, u tom ansamblu ostaje do mirovine. 

VIDEO: Preminuo legendarni hrvatski glumac Pero Kvrgić

Njegovu bogatu kazališnu, filmsku i televizijsku karijeru obilježilo je čak oko 190 različitih uloga. Glumio je u gotovo svim hrvatskim kazalištima, skupinama i na festivalima, uključujući ZDK Gavella, Teatar &TD, ZKM, HNK Zagreb, HNK Split, dubrovačko Kazalište Marin Držić, Komedija, Kerempuh, Teatar u gostima, brijunski Teatar Ulysses, Žar ptica, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto... 

Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL

Najpoznatiji je po jednoj od najdugovječnijih predstava s istim ansamblom na svijetu, "Stilskim vježbama" Raymonda Queneaua u režiji Tomislava Radića, skupa s Lelom Margitić. Predstava je premijerno prikazana 19. siječnja 1968. godine i od tada je oborila sve hrvatske kazališne rekorde.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar Equilibrium
Equilibrium
11:34 23.12.2020.

Kazališni velikan...

EP
Epil
11:45 23.12.2020.

Pero, odmori se legendo, zasluzio si, cudo da VL nije napisao da si imao Koronu, u ovoj drzavi je preko noci postalo zabranjeno umrijeti od starosti.

DU
Deleted user
11:50 23.12.2020.

Legendo Hrvatske kazalisne umjetnosti. pocivao u miru,nezaboravni Pero. Nama ljubiteljima kazalista ostaces u sjecanju dok ti se ne pridruzimo. Kad pricamo o Queneau i njegovim Stliskim vjezbama,sjetimo se uvijek onog pocetka u teatru ITD. 4 puta sam te gledao,zadnji puta u Rijeki prije valjda 5 godina. zbogom prijatelju.