leon fleisher

Preminuo čuveni pijanist koji je svirao samo jednom rukom

Foto: Facebook
Preminuo čuveni pijanist koji je svirao samo jednom rukom
04.08.2020.
u 14:07
Preminuo je Leon Fleisher, američki pijanist najpoznatiji po jednoručnom sviranju.
Pogledaj originalni članak

Američki pijanist Leon Fleisher preminuo je u 92. godini od raka, piše britanski Guardian.

Fleisher, rođen u San Franciscu 1928., bio je čudo od djeteta koji je klavir počeo svirati sa samo četiri godine, a svoj prvi koncert održao s osam godina. No, najpoznatiji postao je po tome što je svirao samo jednom rukom. Naime, na vrhuncu svoje pijanističke karijere, Fleisher je nastupao i vježbao vrlo intenzivnim tempom. Svirao je diljem Europe, gdje je neko vrijeme i živio, a zatim postao profesor na Konzervatoriju Peabody u SAD-u. 

- Uvijek je postojalo nešto više, još nešto više što sam morao postići, više glazbenih dubina koje sam morao istražiti, a u pozadini toga uvijek je stajao nevjerojatan strah od neuspjeha - napisao je u svom memoaru. 

Ta ga je količina stresa na koncu koštala onog najvažnijeg - njegove desne ruke. U 37. godini razvio je fokalnu distoniju, zdravstveno stanje koje uzrokuje grčeve u određenom dijelu tijela. Desna ruka mu je utrnula, a prsti se uvili prema unutra te pošto više nije mogao svirati, pao je u tešku depresiju. 

No, nije dugo očajavao, niti je ikada odustao od glazbe. Nakon što se u dvije godine negovo stanje nije popravilo, počeo je vježbati komade napisane samo za lijevu ruku. Uskoro su skladatelji pisali kompozicije  posebno za njega, a postao je i dirigent. 

Ruka mu se djelomično oporavila, no tek je 90-ih godina prošlog stoljeća povratio gotovo svu funkciju u mišićima ruke zahvaljujući posebnom tretmanu te ponovno počeo svirati dvoručno. 

O njegovom životu snimljen je i dokumentarac "Dvije ruke" koji je 2006. nominiran za Oscara za najbolji kratki dokumentarac. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.